Skip to main content

Húsvéti Vásár

2024.02.06.

A Győri Húsvéti Vásár a Baross utca és Arany János utcán felállított pavilonokból kínált kézműves portékákkal varázsol tavaszi hangulatot. A belváros utcái a jó idő közeledtével újra megtelnek élettel. Az utcaszínház-jelleggel megjelenített gyerekelőadásokat látogathatják az érdeklődők. A Virágpiac teret bekapcsoljuk ebbe a tavaszi pulzálásba – az ott megjelenő dekorációk, a győri ovisok keze munkájával díszített fák a megújulás hangulatát kölcsönzik majd. A Csobolyó Néptáncegyüttes húsvéti népszokásokat elevenít fel, és a húsvéti időszakhoz kapcsolódóan a Generációk Háza újra megrendezi a Hímes Tojás Napját. Az itt kiállított, számos különböző technikával készített tojást iparművészek hozzák el, a bátrabbak pedig instruktorok segítségével próbálhatják ki a tojásdíszítés folyamatát.

A kézműves pavilonok nyitvatartása:
Hétfő-csütörtök: 10-17 óráig
Péntek-vasárnap: 9-17 óráig
Március 30., szombat: 9-14 óráig

Hímes Tojás Napja: 2024. március 17
Az ország különböző vidékeiről érkeznek a Népművészet Ifjú Mesterei, Népi Iparművészek, és bemutatják nekünk tájegységük jellegzetes motívumaival díszített tojásait.
Megcsodálhatjuk a sárközi, gyimesi és moldvai csángó motívumokkal megírt tojásokat, de lesz itt áttört, levélrátétes és különféle növényi színezőanyaggal festett tojás is!
A látogatók hasznos ötleteket kaphatnak a tojásfestéshez, a vállalkozó kedvűek ki is próbálhatják a különféle technikákat.
A játszóházban lehet tojást festeni, elkészülhetnek a húsvéti ünnep díszei.
A rendezvény helyszíne: Generációk Művelődési Háza, Győr, Aradi vértanúk útja 23.
10:00-16:00 óra – Hímestojás kiállítás és vásár
Kirakodóvásár kézművesek portékáiból (szalma, levendula, kékfestő, mézeskalács, textília, kerámia)
10:00 – 16:00 óra – Húsvéti játszóházak (tojásfestés, húsvéti dekorációk készítése)


Bab Társulat- Fenevadak c. előadás, vásári felvonulás: 2024. március 22., 15 óra
A Bab Társulat óriásbábos utcaszínház 1995 óta rója az országot, s annak különböző rendezvényeit. A műértő közönség felnéz a társulatra, hisz a bábok 2-3 méter magasak. Kiváló zenészeik hangszereiből kiáramló dallamok a kikiáltó szavával fűszerezve méltán keltik fel a nagyérdemű sokadalom figyelmét.
A „Fenevadak” állati produkciókból tevődik össze. Történetében a farkas megvívja több évezredes harcát a malaccal, medvetáncoltatás, aeroszkander és lovas magasiskola tarkítja a produkciót. A szemnek látvány, fülnek hallvány!


Csobolyó Néptáncegyüttes- Kiszebáb égetés: 2024. március 24., 10 óra
Virágvasárnap a Csobolyó Néptáncegyüttes eleveníti fel a kiszebáb égetés hagyományát. A rontást és telet elűző népszokást negyven táncos fogja előadni. A Baross úti Sárkányölő Szent György szobortól induló menet egészen a Rába partjáig halad majd, ahol az égő szalmabábot a vízbe dobják.


Fajátékok birodalma: 2024 március 29-30.
Nagypénteken és nagyszombaton fejlesztő fajátékok kapnak helyet a Fehérvári kapu emlékhelyén; kirakó- és logikai játékok, nagy méretű ügyességi játékok hívogatják majd játékra a gyerekeket.

Álomzug Társulás- Szóló szőlő, mosolygó alma, csengő barack c. bábelőadás: 2024. március 30., 10 óra
MESE ÁLMODOZÓKNAK MINDEN IDŐBEN –Minden lány álmodozik valamiről. A királylányok például arany- meg ezüst ruháról. Ám Hajnalka Királykisasszony csodálatos gyümölcsöket lát álmában. Ezekhez és az álom megfejtéséhez egy beszélő malac szívén keresztül vezet az út…”