Skip to main content

Győri Tavaszi Fesztivál – A MÜFE szervezésében

2024.02.06.

A hagyományokhoz híven a március 15-ét követő hetekben megrendezésre kerülő, a győri kulturális intézmények gazdag műfaji kínálatát felvonultató, több, mint 90 elemből álló programsorozat. A tavaszi megújulást a kultúra virágzása is jelzi – a művészeti intézmények premierjei és az ezeket kiegészítő produkciók missziója, hogy színesítsék a programkínálatot.

A műfaji sokszínűséget Győr kulturális pillérjei garantálják. A Győri Művészeti és Fesztiválközpont országosan ismert és elismert programokat hoz a felnőtt és fiatal felnőtt közönségnek oly módon, hogy a piaci ár töredékéért vásárolható belépőjegyekkel teszi elérhetőbbé az igényes kikapcsolódást.

Edith Eva Eger: A döntés – 2024. március 19., kedd, 19 óra – TELTHÁZ
Vaskakas Bábszínház, Bartók terem

Edith Eva Eger, kassai születésű amerikai állampolgár. A döntés című könyvének színpadi adaptációja Tenki Réka és Csányi Sándor előadásában valójában egy memoár, mely a pszichológia egyik fontos segédeszköze is.

Edith magyar zsidó származású holokauszt-túlélő. Gimnazistaként a Magyar Olimpiai Csapat tagja volt, ígéretes balett táncos karrierjének az 1942-es zsidóellenes törvények vetettek véget: eltávolították a csapatból. Két évvel később, családjával együtt, Auschwitzba kerültek. A koncentrációs táborok, halálmenetek, éhezés és szenvedés egymásutáni folyamatos sorát édesanyja halálának ténye indította. Aznap este, amikor anyját elgázosították, Mengele táncolni kényszerítette a 17 éves lányt. 1945-ben a gunskircheni tábort felszabadította az amerikai hadsereg. Edithet egy katona vette észre, ahogy a halomra hányt holttestek között megmozdult. Felépülése után kommunista fenyegetések hatására az Egyesült Államokba emigrált, klinikai pszichológus szakon diplomát szerzett, megnyitotta magánklinikáját. Első könyve A döntés 2017-ben jelent meg, haláltábori élményeiről mesél, szembenézve szörnyű emlékeivel és elfojtott érzelmeivel.

 Az életigenlés, a megbocsátás és elengedés eszközével új alapokra tudjuk helyezni teljes emberi valónkat. A Vaskakas Bábszínház színpadára állított darab alapvető emberi értékeket hordoz. Az 1944-es deportálás szomorú évfordulójára is emlékezünk A Döntéssel.  

Ferdinand von Schirach: Isten – 2024. március 20., szerda, 19 óra
Vaskakas Bábszínház, Bartók terem

Jegyvásárláshoz kattintson IDE!

A mély, emberi témákat feszegető darabok sorából kiemelkedik Ferdinand von Schirach, Isten című darabja. Az Örkény Színház vendégelőadását a Vaskakas Bábszínház színpadára viszi a Fesztiválközpont. Az aktív eutanázia kérdése, habár a magyar jogrendszer szerint tiltott, mégis foglalkoztatja a közvéleményt, az emocionális gondolkodásra ösztönző színműben a nézők véleménye is teret kap. A Varga Zsófia és Mácsai Pál nevével fémjelzett, magyar színpadra alkalmazott produkció kuriózumként jelenik meg a Tavaszi Fesztivál kínálatában.

Mácsai Pál Kossuth- és Jászai Mari Díjas magyar színész, rendező, érdemes művész 2004 óta az Örkény István Színház alapító igazgatója.  Életét végig kísérte a művészetek iránti elkötelezettség családja és pályaválasztása révén is: Színész diplomáját a Színművészeti Főiskolán szerezte.

A Madách Kamara Mácsai művészeti vezetése során, csupán 3 évad alatt a Főváros egyik vezető művészszínházává nőtte ki magát, 2004-ben felvette a színház az Örkény István nevet.

Az eutanázia kérdése az ókor óta foglalkoztatja a közvéleményt. Szókratész, Platón és Seneca is támogatta, de az orvostudomány megalapítója, Hippokratész például ellenezte. A kérdés, van-e joga az embernek beavatkozni saját halálának folyamatába, ma is sok helyen heves vitákat vált ki. Az etikai kérdés nyitva áll: segíthet-e egy orvos valakinek abban, hogy méltósággal fejezze be az életet?

ZÓRA – Nagykoncert – 2024. április 6., szombat, 19 óra
Richter Terem

Jegyvásárláshoz kattintson IDE!

A fiatal generáció kitörő jelensége a szuggesztív előadásmódot képviselő ZÓRA. A jelenleg Budapesten és Los Angelesben élő énekesnő sorra hódítja meg a koncerttermeket – a Várkert Bazár és a Magyar Zene Háza is teltházzal fogadta a Fonogram-díjas énekes-dalszerzőt 2023-ban. Bár ZÓRA Amerikában született, dalai többségét anyanyelvén, magyarul írja. Karrierje -saját bevallása szerint- különösen indult, hiszen előbb léphetett fel telt ház előtt a Magyar Zene Házában, mint hogy saját lemeze napvilágot látott volna. Dalaira a magyar közönség érzékenyen reagál, mélységet mozdít meg bennük. Az avant-pop, az alternatív és filmes hangzásvilágokkal játszadozó Urbányi Zóra előadásmódja egyedi és összetéveszthetetlen. A Richter Terem színpadán megjelenő hangi és képi élményeket kiváló zenésztársai is unikálissá teszik értékteremtő koncertjén.