28. Barokk Esküvő

2021-ben immáron 28. alkalommal kerül megrendezésre a győri Barokk Esküvő, melyen a vőlegény és menyasszony több ezer ember előtt fogad egymásnak örök hűséget, a barokk kort idéző ceremónia szerint.

Városunkban 1993 óta hagyomány a múltidéző barokk esküvő, mely rengeteg győrit és érdeklődő turistát vonz, illetve Győr egyik legnépszerűbb fesztiváljává nőtte ki magát.

A rendezvény egyedülálló módon idézi fel a XVII-XVIII. század kultúrtörténetét.

A Barokk Esküvő keretében a Győri Művészeti és Fesztiválközpont által szervezett programok:

 

Augusztus 6. 20 óra

Barokk Szerenád a menyasszonynak – a vőlegény ajándéka szíve választottjának

Nuevo Mundo – Latin-Amerika zenei kincsei a 18.században

A Bacchus Consort koncertje

 Andrejszki Judit, Bolyki Sára, Mészáros Péter – énekMolnár Andrea – furulyák
Orgován Csenge – barokk hegedű
Bréda Zsófia – barokk hegedű, viola da gamba
Szabó Zsolt – violone
Laczkó-Pető Balázs – ütőhangszerek, énekSchallinger-Foidl Artúr- viola da gamba, ének, gitár, művészeti vezető

A Bacchus Consort 2014-ben alakult, repertoárján főként késő reneszánsz és kora barokk zenék szerepelnek. Az együttes műsorai különböző országok barokk zenéit mutatják be, gyakran különös figyelmet fordítva azokra a művekre, amelyekben a barokk zene ötvöződött népzenei hatásokkal.

A rendezvény ingyenes, van lehetőség előzetes regisztrációra, és védettségi kártya nélkül is látogatható. Helyfoglalás az érkezés sorrendjében.

Helyszín: Zichy-palota udvara

A részvétel regisztrációhoz kötött, kérjük, töltse ki a formanyomtatványt!
Minden szükséges információ ott található!

 

 

Augusztus 7. 19 óra

Barokk felvonulás

Mintegy száz vidám jelmezes kíséri a menyasszonyt és vőlegényt életük nagy útjára, a házasságkötésükre. A menetet az Óriásnő, a termékenység szimbóluma vezeti, őt követik aranykocsikon a megszemélyesített erények, az Igazságosság, a Mértékletesség, a Bölcsesség és az Erő, mint jókívánságok. A zenészek, táncosok vidám kavalkádja egy valóságos divatbemutató, ahol a hagyományos barokk öltözetek mellett a parodizált jelmezeket viselő bolond zenészek, dámák teszik még látványosabbá a menetet.

Útvonal: Városház tér – Szent István út – Baross G. út – Kazinczy utca – Bécsi kapu tér – Király utca – Dr. Kovács Pál utca – Jedlik Á. utca – Dunakapu tér

 

Augusztus 7. 20 óra

Barokk Esküvő

A ceremónia során kiderül, hogyan fogadott egymásnak örök hűséget egykor a XVII. században egy magyar főúri pár. A vőlegény térden állva kéri meg arája kezét, fogadalmuk után aláírják a móringlevelet a hozományról, a város „elöljárója” megerősíti együvé tartozásukat, s ujjukra kerül a jegygyűrű. A nyoszolyólányok a menyasszony fejére helyezik az asszonyság jelképét jelentő fejdíszt, amit a vőfélye karddal vesz le a fejéről, s a nézők közé hajítja. Táncosok vonulnak be, fáklyával táncolják körbe a házasokat és szállnak a fehér galambok, a szerelem és boldogság jelképei.

 

Menyasszony: Benke Annamária

Vőlegény: Imre Lajos

Városi elöljáró: Maszlay István

Narrátor: Rupnik Károly

Vőlegény násznagya: Nagy Balázs

Zene: Simplicissimus Kamaraegyüttes, Palestrina Kórus, Győri Pedagógus Énekkar, Kovács Bálint (furulya)

Tánc: Kisalföld Táncegyüttes

Fodrász: Sarkady Lívia

Virágdekoráció: Center Virág

Forgatókönyv, rendezés: Keglovich Ferencné

Helyszín: Dunakapu tér

 

Augusztus 7. 21 óra

Barokk mulatság tánccal

A XVII-XVIII. századi középosztály táncai, a kontratáncok egy-kettőre megkedvelhetőek és járhatóak azok számára is, akik még soha nem próbálták. A könnyű, magával ragadó formációk a „flow” élményét nyújtják.

Táncmester: Kovács Gábor Phd.
Zene: Musica Historica Együttes
Helyszín:
Dunakapu tér

* Felhívjuk figyelmét, hogy a jelenleg érvényben lévő jogszabályok szerint a Barokk Esküvő ceremóniáján az ülőhelyeket kizárólag védettségi és személyi igazolvány felmutatása után lehet elfoglalni, melyeket a Dunakapu téri beléptető pontokon ellenőrzünk. A táncház szintén e két okmány birtokában látogatható, korlátozott létszámban. Beengedés az érkezés sorrendjében.

 

dátum

2021 aug 06 - 2021 aug 08
Lejárt!

időpont

08:00 - 21:30

Címkék

Kiemelt

Helyszín

Dunakapu tér
Győr,

Helyszín 2

Zichy-palota

Időjárás

Közepes felhősödés
21 °C
Szél: 22 KM/H
Páratartalom: 1 %
Visibility: 16 KM
Scroll to Top