Skip to main content

Bravúros előadások az Éneklő Ifjúság Minősítő Hangversenyen

2023.04.26.

Változatos programmal készültek a kórusok az Éneklő Ifjúság Minősítő Hangversenyre. A könnyed, játékos dallamokat, a komolyabb hangvételű egyházi énekeket és ősbemutatót is ünnepelhettünk a nagymultú eseményen. Az rendezvényt Virág-Adorján Andrea, polgármesteri főbiztos nyitotta meg április 21-én, az egykori Zsinagóga impozáns épületében.

A COVID kezdete óta ez volt az első teljes év, amikor a próbafolyamatokat nem akadályoztatták. A közös éneklés élményének megszeretettetéséért létre hívott eseményen tizenhárom jelentkező kórusból végül tizenegy állt színpadra, hogy számot adjon a tudásáról. A munkát háromtagú szakmai zsűri minősítette.
Somogyváry Ákos karnagy – művészeti vezető, az Erkel Ferenc Társaság és a KÓTA Tanácsadó Testületének elnöke, a Magyar Művészeti Akadémia köztestületi tagja tolmácsolta a bizottság egyöntetű döntését. Sipos Tamásné, KÓTA-díjas ének-zenetanár, karvezető, a zenei rendezvények szakmai szervezője és Katona Tibor, KÓTA-díjas karnagy dolgoztak a zsűrielnök mellett a minősítéseken.

Az alsós együttesek gyermek- és népdalcsokrai indították a délelőtti műsort.
A Richter János Zeneművészeti Szakgimnázium, Általános Iskola, AMI és Kollégium Bartók Béla Ének-zenei Általános Iskolája, Bartók Kicsinyek Kórusa „A” kategóriában, Arany Diplomával zárt. A Molnár Gabriella vezette együttes repertoárja üde felütése volt a programnak.

Czidor Melinda, a Győri Nádorvárosi Ének-zenei Általános Iskola Kisrigó Kórusa „A” kategóriában Arany minősítést vehetett át, valamint Elismerő Oklevelet a jól szerkesztett, citerakíséretes népdalcsokorért.

A Győri Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola Kiskórusa Etseyatse Andrea vezényletével, „A” kategóriában Arany minősítést kapott.

A Gyárvárosi Általános Iskola Énekkara „B” kategóriában indult. Vezetőjük, Pércsy Kornélia Ezüst minősítést vehetett át.

A Pilinszky János Általános Iskola Gyermekkara „A” kategóriában Ezüst minősítést kapott. Az együttest Spissichné Gesztesi Zsófia vezényelte.

A Győrszentiváni Szent Benedek Általános Iskola Kórusa „B” kategóriában indult. Mecséri Krisztina programja, a kórus előadása Arany minősítést ért.

A László Balázs vezette, Győri Nádorvárosi Ének-zenei Általános Iskola Metrum Gyerekkara „A” kategóriában Arany minősítést kapott.

A Pannonhalmi Szent Benedek Általános Iskola Kórusa „A” kategóriában Ezüst minősítést kapott. Vezetőjük, Berki Ibolya Elismerő Oklevelet vehetett át a népdalcsokor és a Három quodlibet megformálásáért.

A délutáni programban kettő kórus visszalépése miatt már csak három együttes szerepelt. Lebilincselő előadásmódjuk és a művek kiválasztása koronázta meg a napot.

A Győri Nádorvárosi Ének-zenei Általános Iskola Cantilena Gyermekkara Gyökér Krisztina vezetésével „A” kategóriában Arany minősítést kapott.

Az Apor Vilmos Iskolaközpont Énekkara „A” kategóriában Arany diplomát kapott. Iván Gabriella együttese az Év kórusa díjat is kiérdemelte.

A Richter János Zeneművészeti Szakgimnázium, Általános Iskola, AMI és Kollégium Richter János Vegyeskarának programja igazi meglepetést tartogatott. Az egyházi művek mellett tagjuk, Máté Bálint Pater Noster című szerzeményét is előadták. A lebilincselő előadás iskolapéldája a vezető és a kórus szimbiózisának. Gödölle Péterné „A” kategóriában Arany Diplomát vett át, Elismerő Oklevéllel jutalmazták Máté Bálintot és a kórust is a Pater Noster előadásáért, és az Év kórusa díjat is kiérdemelték.

A kórusok méltán vívtak ki elismerést – a kánonok megformálása, a szólamok összedolgozása, az egyes formációktól elleshető, új megoldások és a közös számok felemelő előadása további munkára ösztönzik az együtteseket.

A fellépőknek és karvezetőknek további sikeres munkát kíván az esemény szervezője, a Győri Művészeti és Fesztiválközpont!

-VK-

*A fotón a Richter János Vegyeskart vezényli Gödölle Péterné.