Védd a helyit, vedd a kisalföldit! & XVI. Euroregionális Kenyérfesztivál és Kézműves Találkozó

Időpont
2018-09-09 - 2018-09-09
Helyszín
Győr, Dunakapu tér
Kezdés időpontja
2018-09-09
Zárás időpontja
2018-09-09

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Kisalföld és a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Kézműipari Tagozata bemutatja:

„Védd a helyit, vedd a kisalföldit!” és XVI. Euroregionális Kenyérfesztivál és Kézműves Találkozó

Időpont: 2018. szeptember 9. (vasárnap) 9.00-15.00

 

Helyszín: Győr, Dunakapu tér

 

 

 

  • 9:30 Megnyitó

 

  • 10:15 Aranykapu zenekar gyermekkoncertje

2013-ban alakult meg Aranykapu Gyermekzenekarunk. Az a célunk, hogy a magyar néphagyományból merítve, különleges hangzásvilággal, a korosztálynak (1-10 éves) megfelelően adjuk át zenei és anyanyelvi értékeinket.
Az interaktív koncerteken zongora, gitár, nagybőgő, harangjáték, cajon, udu és egyéb ritmushangszerek is kísérik a nép- és gyermekdalokat, mondókákat és a saját szerzeményeket. 

Az elmúlt években - a közönség inspirálta folyamat során - tudatosan szólunk évről évre az egyre idősebb korosztályokhoz. Eljutva így a kisgyermekektől a kisiskolásokon és az ifjakon keresztül a felnőttekig. Számos esetben adtuk elő irodalmi, ünnepi műsorainkat, illetve játsszuk Szerelem című koncertünket. Több, mint 400 koncerten léptünk fel az elmúlt 5 évben, s nagy örömmel teszünk eleget a legkisebb települések meghívásainak, de a nagyvárosokból történő felkéréseknek is. 
 

A zenekar tagjai:

Töreky Zsuzsi - ének
Kiss Krisztián (dalszerző) - zongora, gitár
Lőrincz Tamás - nagybőgő, udu, cajon, harangjáték, gitár

Hat lemezünk jelent meg eddig:

Aranykapu (2013.) Daloló erdő (2014.) Gyalogút (2015.) Várakozás (2015.) Pitypang (2016.) Szellő (2017.)

 

  • 11:15 Cserefa zenekar koncertje

Győr kulturális életének meghatározó népzenei együttese a Cserefa zenekar. A zenekar moldvai csángó énekeket és táncdallamokat szólaltat meg, az autentikus kereteket saját gondolatokkal kibővítve. Feladatának tekinti a Keleti-Kárpátokon túl évszázadok óta kisebbségben élő moldvai magyarság kultúrájának megismerését, bemutatását és továbbéltetését. Az együttes önálló koncerteket és táncházakat egyaránt tart, előadásaikban a tánczene bemutatása mellett nagy hangsúlyt fektetnek az énekes hagyományok megismertetésére.

 

A Cserefa zenekar tagjai:

Kozma Krisztina - furulya, kaval, citera, ének
Kozma Éva - koboz, ének
Mesics György - hegedű
Bors Laca - dob
Fábián Szabolcs - tánc

  • 14:00 Cserpes Laura koncertje

A lány, aki értéket közvetít minden dallal.

Cserpes Laura 2013-ban A DAL című műsor döntőseként vált a közönség egyik kedvencévé.

Mint szóló énekesnőnek, az ’Élj pont úgy’ című dala hozta meg számára a sikert. Mottója: „A magyar szív magyar szóra dobban”, éppen ezért dalait anyanyelvén írja és énekli. Olyan érzéseket, problémákat, nézőpontokat ragad meg, melyekben mindenki megtalálja saját érzelmeinek visszatükröződését, s ezen keresztül azonosulni tud a zenével.

 

Laurában olthatatlan vágy van, hogy minden egyes hanggal, sorral, zenei pillanattal adjon valami pluszt hallgatóságának.

Fő motivációja és munkásságának meghatározó eleme az, hogy valamilyen üzenetet közvetítsen dalain keresztül. Ezeket az elveket követve jelent meg 2013 decemberében első nagylemeze, az ’Úgy szállj’. A lemez címadó dalával bekerült a 2014. évi Eurovízió harminc legjobb dala közé, amely egy éven keresztül a MAHASZ top negyvenes listájának oszlopos tagja volt és rádiós slágerré is vált.

Ezt követően a Nagy Duett színpadán számos műfajban megmutatta tehetségét és több népszerű előadót megelőzve szép helyezést ért el a műsorban.

 

Laurát 2014-ben jelölték a Viva Comet-en A legjobb női előadó, valamit A legjobb videoklip kategóriában is. 2016-ban Sztereotípia címmel jelent meg második önálló nagylemeze, melyen már dalszerzőként is bemutatkozik a fiatal énekesnő.

 

Állandó programok:

Kiflidobó verseny

Pékverseny

Fesztivál kiflije

A műsorváltozás jogát fenntarjuk!