Terményáldás

Időpont
2017-09-16 - 2017-09-17
Helyszín
Győr, Széchenyi tér
Kezdés időpontja
2017-09-16
Zárás időpontja
2017-09-17

A Terményáldás a régió nagy múltú kertészeti kiállítása és kulturális rendezvénye.

Ökumenikus szertartás keretében kerül sor a termények megáldására, a hálaadásra, majd immár hagyományosan a Friends Big Band koncertjével kezdődik a kulturális rendezvénysorozat. A Terményáldáson számos termelő és kiállító mutatja be válogatott portékáját, többek között kertészetek, zöldség-gyümölcs termesztők és feldolgozók, bio-termelők, pékségek, virágkötők.

Program

Szeptember 16. szombat


10.00 

Megnyitó ünnepség
A rendezvényt megnyitja: Rózsavölgyi László Győr Megyei Jogú Város Oktatási, Kulturális, Sport és Turisztikai Bizottságának elnöke

„A Föld megteremtette gyümölcseit” - Ünnepi hálaadás

A termények megáldása ökumenikus szertartás keretében

 

10.30  
Friends Big Band koncertje
A zenekar 1998-ban alakult a jazz zenét szerető és művelő győri zenészekből. Az elmúlt közel 20 év alatt több győri rendezvény állandó szereplői lettek. Koncertjeiken több kiváló jazz énekest, hangszeres szólistát láttak már vendégül, Malek Andreát, Micheller Myrtillt, László Boldizsárt, Gájer Bálintot, Nyári Károlyt.

 

11.30
Zöldségszobrászat
Tanács Attila mesterszakács, Európa-világ, és olimpiai bajnok ételszobrász, a ételszobrász suli alapítója bemutatója

A nagyvilágot bejárva számos hazai és külföldi bemutatót tartott az ételszobrászat és a tálalás művészetéről.  Számos versenyzőt készített fel sikeresen nemzetközi versenyekre. Jelen feladatai közé tartozik az egészséges étrend szakmai oktatása. Több éve foglalkozik a paleolit táplálkozással, valamint a táplálék allergiával kapcsolatos ételek fejlesztésével. Ezzel a céllal hozta létre a Mindenmentes Főzősulit.  A két nap során saját standján ételszobrász bemutatóval várja az érdeklődőket.

 

10-00-13.00 és 15.00-18.00 óráig

ÖkoPack Játszóház

Az ÖKO-PACK Játszóház egy környezeti nevelési élménypedagógiai projekt, mely játékos és szórakoztató formában ismerteti meg, és hívja fel a figyelmet a környezeti problémákra. Bemutatja azokat a módszereket, amelyekkel csökkenteni lehet a környezet károsítását. A hulladékhorgász, a környezetbarát csocsó, a komposztáló, a hulladék pöccintő és még sok-sok játék egyszerre szórakoztatja és tanítja a gyerekeket.

 

15.00
A Világ kenyere

Écsi Gyöngyi bábelőadása gyerekeknek

Palóc népmese arról, hogy a szegénységből és a kiúttalanságból igenis vezet ki út, hogy igenis van a világnak teteje, ahonnan belátni az ég mélységéig és van tüzes alja is, amit az igazak meg tudnak járni. Hősünk a legkisebb búzaszemből dagasztott cipót eszi meg és ennek erejével megküzd a világ gondjával-bajával és megtalálja az elveszett napot.


16.30
Duo Vivo (Nemes - Jeles Judit & Stummer Márton)
Repertoárjuk a klasszikus zenétől a modern zenén át a jazzig terjed. Otthonosan mozognak a brazil zene területén is, melynek kedvez a fuvola - gitár felállás.


18.00
Galambos Dorina és Héjja Kata duó

A Mrs. Columbo zenekar vagány, és életigenlő csaj duója közönségét keresi kellemes esti szórakozás, és nem kevésbé akusztikus önmegvalósítás okán, mely egyszerre frissítő és bódító, pimaszul őszinte és magával ragadó. Jelige: “A galamb meg a héjja”.

Egyszálzongorás akusztikus műsorukban természetesen felcsendülnek Mrs. Columbo szerzemények, örökzöldek, és napi popslágerek improvizációval átszőtt­, bensőséges hangulatban.

 

Szeptember 17. vasárnap

 

9.30
Gyógynövénytúra Győrújbaráton Takács Ferenc gyógynövényszakértő vezetésével,

melyen a hagyományos gyógyításhoz használható növényekkel, azok termőhelyeivel és kíméletes gyűjtésével ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

Találkozó reggel 9.30-kor a Győrújbaráti Ifjúsági Tábor bejáratánál. (Győrújbarát, Arany János u. 145.)

Részvételi díj: 500 Ft/fő

Bővebb információ és jelentkezés: www.gyogynovenyturak.hu oldalon.

 

10.00
A királykisasszony cipője – a Kalimpa Színház mesekoncertje gyerekeknek

Különös hóbortja van a mi királykisasszonyunknak: bolhákat hizlal egy üvegben! De hogy mi lesz a bolhák sorsa? Kiderül a meséből...

"Csíp engem a tetű, 
Rúg engem a bolha, 
Télen tetűt terelgettem, 
Nyáron bolhát legeltettem. 
Megfogom a négy lábát, 
Kivágom a sárba." 
(zalai népdal)

Játssza: Medgyesi Anna, zenél: ifj. Horváth Károly

Díszlet: Tóth László
Bábok: Arany Beáta Virág, Korecz Károly
Magyar népmese alapján írta: Kolozsi Angéla
Rendezte: Székely Andrea

 

10-00-13.00 és 15.00-18.00 óráig

ÖkoPack Játszóház

Az ÖKO-PACK Játszóház egy környezeti nevelési élménypedagógiai projekt, mely játékos és szórakoztató formában ismerteti meg, és hívja fel a figyelmet a környezeti problémákra. Bemutatja azokat a módszereket, amelyekkel csökkenteni lehet a környezet károsítását. A hulladékhorgász, a környezetbarát csocsó, a komposztáló, a hulladék pöccintő és még sok-sok játék egyszerre szórakoztatja és tanítja a gyerekeket.

 

11.00
Virágkötészet
Német Attila virágkötő mester bemutatója

Helyszín: Széchenyi tér, színpad

 

15.00-18.00 óráig Zöldségbáb készítés, tésztalánc és bogyónyaklánc készítő kreatív foglalkozás gyerekeknek

 

15.00
FUSION JAM TRIÓ

A trió instrumentális, sokféle ritmusképlet és elektronikus hangzás vegyítése hosszabb kompozíciókban. Szabad improvizációs örömzenélés! Műsoruk több stílus kombinációja : smooth - jazz rock - funky - swing - acid jazz... Fontos zenészek/zeneszerzők akik műsorunk alapját képezik : Miles Davis, John McLaughin, Herbie Hancock , Michael Brecker , Pat Metheny és még néhány magyar sláger feldolgozását is hallhatjuk. A trió tagjai: Drapán László - HAMMOND SK2 , szintetizátor, szakszofonok, Györgyfy Gábor - gitár, gitárszintetizátor, Horváth Péter - dob

 

16.30
JaMese

A JaMese napjaink legizgalmasabb etno-jazz zenekara, amely Molnár Emese énekesnő szabad asszociációit és történeteit jeleníti meg a zenében. A JaMese szerzemények sajátos világot teremtenek, amelyet dallam és a szöveg szoros szimbiózisa ad. 2013-ban jelent meg első lemezük Csak a Napba címmel, mely tökéletes lenyomata ennek az egyedi megszólalásnak.
Fellépő tagok:
Molnár Emese –ének
Udvarhelyi Gábor –gitár
Éder Ferenc „Lá” – basszusgitár
Badics Márk - dob

 

18.00
Canarro 

A Canarro magával ragadó zenéje a tradicionális gipsy jazz, más néven a manouche swing köré épül. Különlegességük a Django Reinhardt által méltán elhíresült stílus és a békebeli magyar jazz ötvözete. Zenéjük a különböző zenei tradíciók és a jazz találkozása.

 

Szakál Tamás - hegedű
Sidoo Attila  - gitár
Jakab Viktor -gitár
Soós Márton  - bőgő 

 

Pavilonok nyitva tartása: 10.00-20.30 óráig

 

A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják!