Terményáldás

Időpont
2016-09-17 - 2016-09-18
Helyszín
Győr, Széchenyi tér
Kezdés időpontja
2016-09-17
Zárás időpontja
2016-09-18

 

A Terményáldás a régió nagy múltú kertészeti kiállítása és kulturális rendezvénye. A természeti termékenység iránti hála és a munka tisztelete hívta életre a föld terméseinek e szemléjét, amelyet az ünnephez kapcsolódó programok, koncertek tesznek teljessé.

Ökumenikus szertartás keretében kerül sor a termények megáldására, a hálaadásra, majd immár hagyományosan a Friends Big Band koncertjével kezdődik a kulturális rendezvénysorozat.

A Terményáldáson számos termelő és kiállító mutatja be válogatott portékáját, többek között kertészetek, zöldség-gyümölcs termesztők és feldolgozók, bio-termelők, pékségek, virágkötők.

A gyermekeket újrahasznosított anyagokból készült játszótér, zöldségbáb készítő foglalkozás és bábelőadás várja a virágdíszbe öltözött Széchenyi téren. A programot a zenei produkciók mellett gyógynövény túra és szakma előadások teszik teljessé.

A Terményáldás virágdíszítését ebben az évben is a CenterVirág készíti.

 

Szeptermber 17. Szombat

 

10.00 Megnyitó ünnepség

A rendezvényt megnyitja: Dr. Somogyi Tivadar, Győr Megyei Jogú Város alpolgármestere

 

„A Föld megteremtette gyümölcseit” - Ünnepi hálaadás

A termények megáldása ökumenikus szertartás keretében

 

10.30 Friends Big Band koncertje

A Friends Big Band megalakulása óta eltelt 18 évben állandó résztvevője Győr város rendezvényeinek. Neves vendégeikkel, magas színvonalú koncertjeikkel teremtenek jó hangulatú estéket egyre nagyobb számú közönségüknek. Legutóbb Nyári Károllyal léptek fel a Richter teremben Sinatra emlékestjükkel.

 

10-00-13.00 és 15.00-18.00 óráig Replacc - Ökojátszótér gyerekeknek

"Láttál már rongyokból és molinókból készült csacsit és cicát? Na és síléc-kerítést? Ha még nem akkor itt az alkalom, hogy megtekintsd a Replaccot, amely egy kizárólag kidobásra szánt anyagokból, tárgyakból készült játszóház. A Replacc a bizonyíték arra, hogy egy kis kreativitással bármiből játék lehet és még a környezetszennyezést is játszi könnyedséggel elkerülheted!"

Kistányér a Replaccon – Miért jó helyit venni és enni?, Mit jelent a friss élelmiszer?, Keresd az ökocimkét! - a fenntartható étkezésről játékosan - gyerekeknek

 

15.00  Ehető vadnövények kertjeinkben és a szabadban

Hazánkban rengeteg olyan vadon termő növény él, melyek zöldségként, vagy gyümölcsként fogyaszthatóak, csak ezeket kevesen használják fel konyhájukban, pedig ezek beszerzése ingyen van, vegyszermentesek, tehát gyakorlatilag bio-termékek. A kerti növényeink többségét is használhatnánk sokkal fantáziadúsabban, készíthetünk például: répalekvárt, fenyőszörpöt, diófasírtot, rózsaszörpöt, csalánfőzeléket, stb. E lehetőségekből ad kis ízelítőt az előadás…

Nagy Z. Róbert, a Herbáció Magazin főszerkesztője

Helyszín: A Kutya meg a Macska! Food & Cafe

Győr, Pálffy utca 3-5. (Saru köz)

 

15.00 Az égi gérő fa – magyar népmese Benedek Elek gyűjtésében

A mély szimbolikájú gyönyörű történetben megjárjuk az eget és a földet. A képzelet szárnyalását a csodaszép fából készült díszlet és bábok segítik, hogy a gyermekek szeme láttára elevenedhessen meg a mese. A Kiskondás felmászik az égigérő fa tetejére, legyőzi a sárkányt és megmenti a szépséges királykisasszonyt.

„A kozmikus méretű égig érő fára azért mászik fel a hős, hogy visszahozza onnan a királylányt, akit a sárkány elrabolt. A sikertelenül próbálkozó királyfiak, grófok és bárók után egy kiskondás vág neki az útnak: táltos malaca tanácsát követve hét rend gúnyát és hét pár bocskort visz magával. Baltájával lépcsőfokokat vág a fa törzsébe, úgy lépeget felfelé. A fa tetején, egy kinyúló ág első levelén a lentihez hasonló világot talál…

Az égig érő fa megmászása a mesékben elsősorban a hősiesség próbáját jelenti, eredeti, szakrális értelmében a fa létra a legfelső rétegig, híd a bölcsességhez vezető úton.”

Boldizsár Ildikó

Előadja: Szabados Éva színész, előadóművész
 

16.30 Stummer Márton Jazz Quartet

Az egy éve alakult Jazz Quartet főként saját szerzeményeket szólaltat meg, melyekben a hagyományos hangzás mellett újfajta irányzatok találkoznak. A zenekar hangzása főként a trombita és a gitár párbeszédén alapul, melyet dob és basszusgitár kísér. A zenekar tagjai aktív résztvevői különböző komolyzenei és kortárszenei produkcióknak is, ezzel színesítve a Quartet hangzásvilágát is. 2o16 októberében egy élő stúdiófelvétellel rukkoltak elő, melyre a szakma is felfigyelt, s ez több koncertmeghívást is eredményezett.

A saját szerzemények mellett jazz standardek is megszólalnak majd. A koncert különlegessége, hogy vendégként Sebestyén Bálint (Harangozó-díjas) balettművész fog közreműködni, különféle ütőhangszereken.  

A zenekar tagjai: 

Sebestyén Patrik - Trombita, melodika

Sárközi Péter - Basszusgitár

Tanyi Péter - Dob

Stummer Márton - Gitár

 

18.00 Váray László – Akusztik Stand-up

"Rég volt már, hogy a szívünk ugyanarra a zenére dobban, én ugyanabban hittem, mint te - csak én jobban" - lehetne ez is a mottója Váray László dalainak és koncertjének. A Colombre Band frontembere évek óta ad szólókoncerteket különböző kulturális fesztiválok felkérésére, ami a 2016. januári MR2 Petőfi Rádiós meghívás óta lett hivatalos koncertprogram. Akusztik Stand-up című műsorával azóta hazai klub- és fesztiválsorozaton kívül Dániában és Erdélyben is fellépett. Dalszövegeiről az új Colombre Band lemezzel kapcsolatban a Gryllus Kiadó fogalmazott a legplasztikusabban: Az itt szereplő dalszövegek most is úgy hatnak, mint egy lézeres szemműtét - a legtöbben félnek szembenézni vele, mégis egy pillanat alatt segítenek tisztán látni a dolgokat.

A koncert vendégei: Kovács Zoltán (Kó) zongora, Tóth Balázs szaxofon

 


Szeptermber 18. Vasárnap

 

 

9.30 Gyógynövénytúra Győr-Gyirmóton Takács Ferenc gyógynövényszakértő vezetésével,

melyen a hagyományos gyógyításhoz használható növényekkel, azok termőhelyeivel és kíméletes gyűjtésével ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

Találkozó reggel 9.30-kor, a Holt-Rába partján (Papréti útról a lovarda mellett lekanyarodva, kb. 500 méter a víz irányában.)

Részvételi díj: 500 Ft/fő

Bővebb információ és jelentkezés: www.gyogynovenyturak.hu oldalon.

 

10-00-13.00 és 15.00-18.00 óráig Replacc - Ökojátszótér  gyerekeknek

"Láttál már rongyokból és molinókból készült csacsit és cicát? Na és síléc-kerítést? Ha még nem akkor itt az alkalom, hogy megtekintsd a Replaccot, amely egy kizárólag kidobásra szánt anyagokból, tárgyakból készült játszóház. A Replacc a bizonyíték arra, hogy egy kis kreativitással bármiből játék lehet és még a környezetszennyezést is játszi könnyedséggel elkerülheted!"

Kistányér a Replaccon – Miért jó helyit venni és enni?, Mit jelent a friss élelmiszer?, Keresd az ökocimkét! - a fenntartható étkezésről játékosan - gyerekeknek

                       

11.00 Virágkötészeti bemutató

Kiss Attila Virágkötő mester Ifjúsági Európa-bajnok virágkötő bemutatója

 

15.00-18.00 óráig Zöldségbáb készítés, tésztalánc és bogyónyaklánc készítő kreatív foglalkozás gyerekeknek

 

15.00 Nyár és ősz gyógynövényei

Takács Ferenc gyógynövényszakértő szabadtéri előadása

Helyszín: Bécsi kapu tér, Szent István király szobra melletti tér

 

15.00  Baranyai István zenekara

A zenekar legfőbb teendői közé tartozik, hogy a cigányzenét a fiatalok körében is népszerűsítse. Győr város legnépszerűbb rendezvényein rendszeresen fellépő virtuóz együttes előadásában most is közkedvelt nótákat és feldolgozásokat hallhat a közönség.

 

16.30 Drapán’s Blue Devils

A Drapan’s Blue Devils  vidám hangulatú elektromos blues/bluesrock műfajt képvisel. Blues klasszikusokat játszanak a 80-as évektől napjainkig, modern hangzással. Külön figyelemreméltó a zenekar tagjainak összeállítása. Hárman a '70-es évek korai rockzenekarának, a Mr. Wagner Győrnek tagjai voltak. Hárman pedig 30-as éveiket taposó fiatal tehetségek. Így a zenekar átlag életkora 45 év!

Drapán László - szaxofon, Hammond sk2, Csütörtöki Tamás – ének, Létray Zoltán – billentyű, ének, Barabás Tamás – basszusgitár, Dankowsky Áron – gitár, Horváth Péter - dob

 

18.00 The Acoustic Loops

Az Acoustic Loops zenekar 2011-ben alakult. Elsősorban popslágerek feldolgozásával szórakoztatják a közönséget, de egyre nagyobb részt foglalnak el a repertoárjukban a saját maguk által írt dalok. Ezek közül készült 2014 júniusában az első saját klippjük Baby címmel a Magneoton kiadó gondozásában. Háromtagú formációként jelennek meg a közönség előtt, de gyakran színesítik a fellépéseiket vendégművészek közreműködésével. Számaikban nagy szerepet kap a loop pedál, ami azt is lehetővé teszi, hogy több szólamban szólaljon meg az ének és a beatbox.

Fekete János Jammal – beatbox, Kovács Réka – ének, Kovács Viola – zongora

 

 

A szervezők a műsorváltoztatás jogát fenntartják!