Szent László Napok - A Lovagkirály ünnepe Győrben

Időpont
2019-06-28 - 2019-06-30
Helyszín
Győr, Aranypart
Kezdés időpontja
2019-06-28
Zárás időpontja
2019-06-30

                           Szent László Napok

​                  A Lovagkirály ünnepe Győrben

                            2019. június 28-30.


Kedves Kicsik és Kicsit Nagyobbak, Apukák és Anyukák!

Júniusban ismét megrendezzük a Szent László Napokat Győrben, amely kapcsán most ismét egy kis játékra hívunk Titeket.

Rajzpályázatot hirdetünk Szent László és Győr témában.

Ti milyennek képzelitek el Szent László királyunkat?
Hogyan mentette meg az elrabolt lányt?
Milyen csodás tetteket hajtott végre?
Ti hogyan kapcsoljátok Győrhöz?
Hogyan ábrázolja királyunkat a győri Szent László szobor?
Hol található Szent László hermája?

Nektek mi jut még eszetekbe Szent László királyunkról? Engedjétek szabadjára a képzeleteteket!

A legjobb rajzok tulajdonosait izgalmas ajándékokkal, szarukürtökkel, sámándobokkal jutalmazzuk! 


 

Küld el rajzodat A4-es méretben a Győri Művészeti és Fesztiválközpontba, vagy hozd be személyesen a Zichy-palotába június 20-ig!


A pályázat részletes leítását ITT olvasdhatod.

Az adatkezelési hozzájárulást ITT találod, amit szintén küldj vissza az alkotásoddal együtt. (A rajzokat csak az adatkezelési hozzájárulással együtt tudjuk elfogadni.)

 

Rajzra fel! :)

 

 

Részletes program:

 

Szent László Napok

2019. június 28-30.

Aranypart, belvárosi utcák

Szent László király emlékét Győrben nem csupán a bazilikában látható herma őrzi, hanem öröksége túlmutat a városon, életén és tettein keresztül összeköti Győrt az Árpád-házi királyok térségben található emlékeivel. A győriek minden évben az Aranyparton zajló Szent László Napokkal emlékeznek rá. A fesztivál a középkort megidéző időutazás, melynek középpontjában a szent király alakja áll, aki a magyar történelemben összekapcsolódik a lovagság, vitézség, becsületesség fogalmával.

A látogatók a középkori környezetben, jurták, lovagi táborok között bolyongva, a lovas és gyalogos bemutatókat nézve a korabeli hadviselés mellett képet kapnak arról, hogy élték mindennapjaikat elődeink. Az őshonos állatok bemutatása, a játszóházak, az íjászkodás, az erőkőkészítés, a sok-sok izgalmas program által a gyermekek egy történelmi élményutazáson vesznek részt. Ebben az évben is az erre az alkalomra íródott, Szent László életét feldolgozó lovasszínházi zenés show gazdagítja a programot.

 

június 28. péntek

 

16.00-17.00 Szórólapozás kikiáltóval és zenével

Közreműködik: Szelindek Együttes, valamint a hagyományőrző csapatok

Útvonal: Baross út (Csónakos szobor) – Kazinczy utca – Széchenyi tér – Aranypart

 

17.30-20.00 Közösségi jurtaépítés – Hogyan épül fel a jurta?

Minden, amit a jurtáról tudni kell.

Galántai Gábor, az Árpád Nemzetség Hagyományőrző és Kézműves Egyesület elnökének előadásából megtudhatjuk, miért épp így épül fel egy jurta, miért fontos a tájolása, hogyan éltek benne eleink, miközben az érdeklődők maguk is részt vehetnek a 6 méter átmérőjű közös jurta felépítésében. A rendezvény közösségi jurtája szombaton és vasárnap találkozási helyként, előadások helyszíneként várja látogatóit.

 

 

 

 

 

 

Folyamatos programok

2019. június 28-30.

Interaktív Játszóházas Jurta "Pihenő Sarok"

Az Ómagyar Hagyományőrzők Csapata népi játékok sokaságát vonultatja fel a kedves betérő vendégek számára.

Jurtájukba invitálnak kicsiket és nagyokat egyaránt.

Népzene, ismeretterjesztő beszélgetések; népi kül- és beltéri játékok; nem utolsó sorban hangulatos berendezés gondoskodik a szórakozásról és kikapcsolódásról.

Pénteken 17.00-20.00 óráig, szombaton 10.00-13.00 és 16.00-20.00 óra között, míg vasárnap 10.00-13.00 és 16.00-19.00 óra között várják a kicsiket és nagyokat.

 

2019. június 29-30.

A Pásztorka Játszóházban a foglalkozások során a kizárólag természetes alapanyagokból készített játékok segítségével a gyermekek játszva megismerkedhetnek az őshonos magyar állatfajtákkal, az állattartó gazdák mindennapjaival, valamint játékos formában maguk is próbára tehetik tudásukat, ügyességüket.

 

 A Kisállat simogató során a gyermekek megismerkedhetnek több őshonos magyar állatfajtával: mangalica malacok, kendermagos tyúkok, parlagi kecskegida, hortobágyi rackabárány, magyar kacsák, vadas kisnyulak.

Szombaton és vasárnap 10.00-20.00 óra között várja a gyerekeket az állatsimogató és a játszóház.

 

Toma és csapatának jelmezes játékmesterei tréfás játékokkal, kislovag vetélkedőkkel, gondűző gondolkodósokkal és egyéb meglepetésekkel várják a gyermekeket szombaton 15.00 órától 20.00 óráig, valamint vasárnap 10.00-13.00 óra és 15.00-19.00 óra között.

 

Szombaton 13.00-19.00 óra között, vasárnap 10.00-13.00 óra és 15.00-19.00 óra között íjászkodás, csatacsillag dobás, erőkőfestés gyerekeknek a Gyepű Farkasai Hagyományőrző Udvar jurtájánál.

 

Szombaton 11.00-13.00 és 15.00-20.00 óra között, vasárnap 10.00-13.00 és 15.00-19.00 óra között kézműves játszóház a MOKKA Alkotócsoport közreműködésével (falra akasztható szentély, bőrszütyő, korona, ereklyetartó házikó, boszorkány seprű, talizmán).

 

Mindkét napon 11.00-19.00 óráig ingyenes omnibuszos utazás.

Indulás minden egész órában az Aranypart töltéséről.

 

 

június 29. szombat

 

09.00-10.30    Szent László és emlékezete Győrben - Legendás lovagkirályunk és a lovagkor történetei

A Szent László Herma és Szent László tisztelete nagy hagyományokra tekint vissza városunkban. Ezen a tematikus városnéző sétán idegenvezetőnk érdekes történeteket mesél Szent László király életéről és bemutatja Győrhöz fűződő kapcsolatát Győr gyönyörű barokk belvárosának látnivalói között sétálva.

Indulás: Baross úti Látogatóközpont

Idegenvezető: Husz Anikó, a GyereGyőrbe Tematikus városnézések és Élményprogramok idegenvezetője

 

10.00 órától Lovagok, hagyományőrzők zenés, jelmezes felvonulása

Útvonal:

Városháza mögötti parkoló – Városház tér – Aradi vértanúk útja – Árpád u. – Teleki u. – Bajcsy-Zs. u. ‒ Aradi vértanúk útja – Virágpiac – Zechmeister u. – Bécsi kapu tér – Káptalandomb – Dunakapu tér ‒ Kossuth-híd – Kálóczy tér – Vásárhelyi Pál u. ‒ Aranypart

 

11.00-21.00 Lovagkort idéző hangulat: kézműves vásár, mesterségek bemutatói, lovagi táborok, jurták, gyalogos és lovas tornák, ügyességi játékok, kézműves foglalkozások gyerekeknek, népi körhinta, középkori próba gyerekeknek, kemencében sült és bográcsban főtt ételek

 

11.30 Azördögbeee!! – A Csavar Színház előadása

A magyar népmesék gyakran foglalkoznak az elmúlás, a halál utáni élet, a pokolbéli szörnyetegek birodalmával. A régmúlt parasztembere, mint a mai kor embere is, a legjobban az elmúlástól félt. Ennek követe az ördög. Ha ő megjelenik, vele együtt megjelenik a baj. De mesénk legnagyobb hőse a szegény ember, még a haláltól sem riad vissza.

Ki az, aki fél az ördögtől? Mindenki! Csak a szegény ember nem, mert neki már nincs sok vesztenivalója.  Sok furfanggal, sok játékkal és persze csavaros észjárásával még a pokolbéli legfelsőbb hatalmak eszén is túljár.  De az ördögnek a legnagyobb ellensége nem a szegény ember, hanem a székely asszony, aki még attól sem riad meg, ha belebújik az ördög. Hogy miért? Kiderül ez a Csavar Színház legújabb meséjéből. Előadásunkban felcsendülnek a legszebb hajdúsági és mezőségi dallamok. Mindez ütőgardon, gitár és hegedű kíséretében.

Rendezte: Gál Tamás

Előadják: Kiss Szilvia, Gál Tamás, Mester László

Zene: Gál Tamás, Mester László

 

14.00-17.00 Nyitott jurták – élő történelem

A kilátogatók betekintést nyerhetnek a hagyományőrzők életébe.

14.00-15.00 Bepillantás a Csókakői Hun-ok életébe

15.00-16.00 Előadás a Szent László Hadi Torna Egyesület életéről, történetéről

16.00-17.00 Lovasnomádok élete – A „Pusztai Róka” Nomád Hagyományőrző Egyesület előadása

 

15.00-17.00 Történelmi és szórakoztató előadások a Közösségi jurtában

 

15.00-16.00 Szent László arcvonások – tisztelet és arcrekonstrukció

Kiss Tamás, az Egyházmegyei Kincstár igazgatójának előadása

A Szent László Herma a Szent Korona és a Szent Jobb mellett a legfontosabb szakrális emlékünk. Egyes kutatók szerint a hermán látható arc hitelesen tükrözi egykori királyunk képmását. Az ereklyetartóban lévő koponya tudományos vizsgálata alapján arcrekonstrukció készült, ami választ adhat erre a felvetésre. S akkor megtudhatjuk azt is, létezik-e hiteles ábrázolásunk Szent Lászlóról.

 

16.00-17.00 A vívás mint művészet, harc és fizika

A „Kard Rendje” Lovagi Kör és Vívóiskola előadása

 

17.00-17.20 Király és kíséretének érkezése dobszó kíséretében

 

17.20-17.40 Árpád Nemzetség Hagyományőrző és Kézműves Egyesület honfoglalás kori bemutatója (íjászat, szablyavívás, botvívás) korhű viseletekben

 

17.40-18.00 Szkíta Sólyom Baranta Közösség Győr bemutatója

A baranta Magyarország leggyorsabban fejlődő harcművészeti irányzata, mely a régi magyar történelmi harci testkultúrából táplálkozó technikát mutatja be. Legfontosabb fegyvereik: íj, szablya, kard, pajzs és az ostor.

 

18.00-18.40 HajduX – Középkori tánczene, középkori hangszereken

Az évszázadok óta használt historikus és népi hangszerek a mai kor zenei kihívásainak is megfelelnek, ha értő kezekben szólalnak meg. A zenekar tagjai gyakorlott mesterekként, méltó módon szólaltatják meg ritka hangszereiket. Az ősi bőrdudák mellett az 1000 éves tekerőlant, a koboz, a dob adja a kíséretet a régi énekekhez, a táncdallamokhoz. A koncerteken, táncmulatságokon az elmúlt századok slágereit, táncdalait szólaltatják meg, 
mai feldolgozásokkal színesítve.

 

18.40-19.15 Árpád Nemzetség Hagyományőrző és Kézműves Egyesület XI-XII. századi harci bemutatója (számszeríjászat, íjászat, kardvívás) korhű viseletekben

 

19.15-20.00 A lovak nyelvén – a szabadon idomítás művészete – Hamza Viktória lovas bemutatója

 

20.00-20.30 Onogur Hagyományőrző Egyesület harci bemutatója

Az egyesület a magyar honfoglalás korának harcászatát, kézművességét és életmódjának hiteles megismertetését tartja legfontosabb feladatának.

 

20.30-21.00 Jaurinum Győri Történeti Társaság szórakoztató előadása

Hagyományőrzés, kísérleti régészet és életmód-rekonstrukció a 10-11. század tükrében.

 

21.15 Szent László, A Lovagkirály - lovasszínházi zenés show

Szereplők:

Szaszák Zsolt

Kecskés Tímea

Siménfalvy Ágota

Jegercsik Csaba

Sándor Dávid

Zöld Csaba

Közreműködnek:

Győri Ördöglovasok és a „Pusztai Róka” Nomád Hagyományőrző Egyesület

Zeneszerző és rendező: Derzsi György

Szöveg: Pesti-Nagy Kati

Producer és látványtervező: Tóth Szilárd

 

22.30 Csókakői Hun-ok tűzzsonglőr bemutatója

 

 

június 30. vasárnap

10.00-20.00 Lovagkort idéző hangulat: kézműves vásár, mesterségek bemutatói, lovagi táborok, jurták, gyalogos és lovas tornák, ügyességi játékok, kézműves foglalkozások gyerekeknek, népi körhinta, középkori próba gyerekeknek, parázson sült és bográcsban főtt ételek

 

10.30 A Teremtésmese – Az Árgyélus Meseszínház előadása

Születik az Ég, születik a Föld, muzsikálni kezdenek a szférák. Gondolt egyet az Úr és meglett a Világ. Fel is díszítette a Földet Ádám részére hegyekkel-völgyekkel, virágokkal, kanyargó folyókkal, állatokkal és madarakkal. De a legnagyobb ajándék, amit Ádámnak adhatott, Éva volt. Vajon elég-e az ő erejük ahhoz, hogy jól sáfárkodjanak a rájuk bízott kinccsel?
4 éves kortól ajánlott.

 

11.30 A Szent László Napok gyermekrajz pályázatának eredményhirdetése

 

11.30 Görömbő Kompánia - „Mesébe szőtt tánc, táncba szőtt mese”

Aki hagyja magát elvarázsolni, tekerőnk és dudánk hangjainak szárnyán olyan mesébe csöppen, hol a gyengék és kicsik, a szegények és kikacagottak meglelik igazságukat, megtáncoltatják a hatalmaskodó, gonosz, csemer lelkű nagyokat s bizonyosan elnyerik jutalmukat. 

 

15.00-17.00 Nyitott jurták, sátrak

15.00-16.00 Kik voltak az onogurok, hogyan éltek? – az Onogur Hagyományőrző Egyesület előadása

16.00-17.00 A kardforgatás titkai – a „Kard Rendje” Lovagi Kör és Vívóiskola előadása

 

15.00-17.00 Történelmi és szórakoztató előadások a Közösségi jurtában

15.00-16.00 Kísérleti régészet és életmód-rekonstrukció – Horváth Tamás Ariel, a Jaurinum Győri Történeti Társaság tagjának előadása

16.00-17.00 Családi mesedélután – Illyés-Ser Gergely mesemondó, a Szent László Haditorna Egyesület vezetője mesél a gyermekeknek

 

14.00 -14.30 A Győri Ördöglovasok kaszkadőr bemutatója vágtázó lovakon

 

14.30 -15.00 Hamza Viktória lovas bemutatója

 

15.00-15.30 A visegrádi Szent György Lovagrend műsora

A Lovagrend a legrégebbi világi, magyarországi alapítású lovagrend. Elsősorban a XIV-XV. századi hagyományokat ápolják.

 

15.30-16.00 Csókakői Hun-ok gyalogos-íjász bemutatója

A Csókakői Hun-ok a IV-V. századi hun szellemiség, harcművészet bemutatását tűzték zászlajukra. Bemutatójukon megismerkedhetnek a korabeli fegyverekkel (íj, ostor, lándzsa, kelevéz, szablya, kard és pallos).

 

16.00-16.30 „Harc és játék a lovasnomád hagyományban” – a „Pusztai Róka” Nomád Hagyományőrző Egyesület lovas-íjász bemutatója

Az Egyesület célja őseink nagyszerű lovasnomád kultúrájának felelevenítése és átadása a közönségnek. Külön hangsúlyt fektetnek a kun hagyományok ápolására.

 

16.30-17.10 Az Aranysólyomfészke solymászcsapat bemutatója

 

17.15-18.00 Szelindek Együttes koncertje

A Szelindek nagy népszerűségnek örvendő világzenei zenekar, több éve zenélnek Magyarországon és külföldön egyaránt. Zenéjük idő- és világkörüli utazás a középkorban, Arábiától Isztambulon át magyarhonig csábítják a közönséget, kiknek fülük s táncos lábuk a Régi-Világzenében talál otthonra.

 

18.00 Lovagi torna, lovagi játékok – kopjatörés

A középkori lovagi torna egyik kedvelt és látványos eleme volt a kopjatörés. A két résztvevő lovag egymással szemben állva indult el és céljuk az volt, hogy saját kopjájukat eltörjék a másik pajzsán. A győzelmet az jelentette, ha az ellenfelet sikerült kivetni a nyeregből.

 

 

Kísérőprogram

Naplemente túra

Esti hajós városnézés, új utak, új élmények a folyók városában. Győr a folyók városa! Győződjön meg erről Ön is velünk!  Egyórás hangulatos hajókázásra várjuk, ami egy kis sétával és élményprogrammal egészül ki. Kellemesen ismerkedhet Győr történeteivel, különleges értékeivel, amihez a díszletet a napnyugta színei, a belváros esti fényei adják.

Időpont: 2019. június 29. 19.30-22.00

A program részvételi díja: 3.900,- Ft

Előzetes regisztráció: idegenvezetes.gyor@gmail.com vagy www.gyeregyorbe.hu

 

Utolsó oldal

Egyházmegyei Hivatal

 

Hátsó külső borító

www.mufegyor.hu

facebook.com/gyorifesztivalkozpont

instagram.com/gyorifesztivalkozpont

+ 36 96 / 311 316
 

A kiadványt szerkesztette:

Győri Művészeti és Fesztiválközpont

Felelős kiadó: Tóthné dr. Kardos Krisztina igazgató

Nyomda: Palatia Nyomda és Kiadó Kft.

A szervezők a műsorváltoztatás jogát fenntartják!

 

Az illusztrációkhoz a tavalyi Szent László Napok rajzpályázatára beérkezett gyermekrajzokat használtuk fel.

 

A rendezvény GDPR szabályzata elérhető a www.mufegyor.hu oldalon, valamint a rendezvény ideje alatt a helyszínen.