Műhely estek a Zichy-palotában

Időpont
2015-05-07 - 2015-05-07
Helyszín
Győr, Zichy-palota
Kezdés időpontja
2015-05-07
Zárás időpontja
2015-05-07

Műhely-est

Szeretettel hívjuk Önt, családját, barátait

2015. május 7-én, csütörtökön 17 órára

a Győri Művészeti és Fesztiválközpontba (Zichy Palota, Liszt F. u. 20.)

 

Irodalom a Felvidéken

– Két felvidéki folyóirat bemutatkozása –

 

Irodalmi Szemle

Szalay Zoltán író, főszerkesztő

Száz Pál író, szerkesztő

Opus

Hizsnyai Zoltán költő, főszerkesztő

Vida Gergely költő

 

A vendégekkel beszélget:

Pottyondy Nóra

Házigazda:

Villányi László főszerkesztő www.gyorimuhely.hu

 

Az Irodalmi Szemle a legrégebbi szlovákiai magyar irodalmi folyóirat, 1958 óta jelenik meg. 2013-ban teljes átalakuláson esett át a lap, azóta megújult szerkesztőség irányítja, Szalay Zoltán főszerkesztő, Száz Pál szerkesztő és Gyenes Gábor grafikai szerkesztő személyében.

Szalay Zoltán 1985-ben született Dunaszerdahelyen, jelenleg Pozsonyban él. Négy prózakötete jelent meg, Talamon Alfonz- és Madách-nívódíjas, 2013-tól az Irodalmi Szemle főszerkesztője.

Száz Pál 1987-ben született Vágsellyén, jelenleg Pozsonyban él. Két prózakötete jelent meg, 2013 óta az Irodalmi Szemle szerkesztője.

Az Opus a szlovákiai magyar írókat és műfordítókat tömörítő Szlovákiai Magyar Írók Társaságának a lapja, amelynek célközönsége elsősorban az irodalomkedvelő, gondolkodó, a kultúrával kapcsolatos számos témakörben magas szinten tájékozódni kívánó felvidéki magyar értelmiség, különös tekintettel az ifjú értelmiségiekre és a szárnypróbálgató fiatalokra. Ebből következően folyóiratunknak két fontos feladatát határoztuk meg: biztosítson méltó fórumot a felvidéki irodalom legnívósabb alkotásainak, és hogy kisebbségi helyzetben élő olvasói számára nyisson ablakot a kortárs magyar irodalom legjava felé. Az Opus magazinjellegű, interkulturális, multimediális lapként határozható meg, amelyben vándorló, vissza-visszatérő tömbök, műfajok vagy tematikák biztosítják a koncepció folytonosságát. Olyan sokszínű folyóiratról van szó, amelynek a rovatszerkezetét tekintve sincs két egyforma száma. Természetesen működtet állandó rovatokat is, de ezek számról számra más-más blokkokkal és mellékletekkel egészülnek ki. Az Opus már csak ezért is rendkívül széles spektrumú olvasóközönségre számíthat: a magazinjellegnek köszönhetően a lapot nem csak írók és művészek forgathatják élvezettel, hanem az igényes szórakozásra vágyók is; ugyanakkor pedig az irodalomtörténészekhez, a filmkritikusokhoz és a tudomány művelőihez is utakat talál. Az Opus mindemellett nagy hangsúlyt fektet a vizuális kivitelezésre is, a képzőművészeti anyag minőségére, illetve a „tálalás” korszerűségére. Ezzel összhangban minden számot egy olyan képzőművész alkotásai illusztrálnak, aki térségünkhöz kötődik, de művei nem pusztán helyi érdekességek. Az Opus a lokális értékek és a magyar kultúra egésze közti kommunikációnak és tapasztalatcserének a világirodalom egészére is nyitott fóruma kíván lenni.

Hizsnyai Zoltán József Attila- és Madách-díjas költő. 1959-ben született Rimaszombatban. 1990–1992 között az Irodalmi Szemle szerkesztője, majd a kétezres évek közepéig a Kalligram főszerkesztője. Versei a hetvenes évek végétől, esszéi, pamfletjei, publicisztikai írásai, műfordításai, a Tsúszó Sándor-kutatással kapcsolatos publikációi pedig a nyolcvanas évek közepétől jelennek meg rendszeresen. Jelenleg a Dunakanyar szlovákiai szakaszán fekvő Kovácspatak üdülőközpontban él.

Vida Gergely Madách- és Forbáth Imre-díjas költő. 1973-ban született Komáromban. 1997-ben magyar–esztétika szakon szerzett diplomát a pozsonyi Comenius Egyetemen. Jelenleg középiskolai tanár Dunaszerdahelyen. Eddig megjelent négy verseskönyve mellett Babits-esszéit is kötetben publikálta. Szülőfalujában, a csallóközi Csiliznyáradon él.