Magyar Hagyományok Fesztiválja – X. Győri Pálinkafesztivál

Időpont
2017-09-15 - 2017-09-17
Helyszín
Győr, Dunakapu tér
Kezdés időpontja
2017-09-15
Zárás időpontja
2017-09-17

Győr belvárosában szól majd népzene, néptáncbemutatók váltják egymást,
színvonalas folklór program várja a vendégeket. Eközben kézműves vásár,
lacikonyhák és pálinkabódék kínálata gondoskodik a jó hangulatról.
A jókedvet többek között finom pálinkák is biztosítják.

Program

 

Szeptember 15. péntek

17.30
Csángálló zenekar felvonulása a Megyeháza - Baross út - Dunakapu tér útvonalon

 

18.00 
Megnyitó   
A rendezvényt megnyitja
: Somogyi Tivadar, Győr Megyei Jogú Város alpolgármestere

 

18.10.
„A függöny felgördül”

Népszerű musical slágerek a Magyar Honvédség Központi Zenekar előadásában
Közreműködik Ress Hajnalka és Egyházi Géza a Madách Színház magánénekesei, valamint Bánfi Csaba őrmester, a MH Központi Zenekar énekese.

 

 

 

 

 

 

20.00
Kodály útjain
A Tiszta Forrás Zenekar és a Szökős Néptáncegyüttes műsora a Kodály-emlékév alkalmából
 

Kodály Zoltán emléke előtt tiszteleg a szombathelyi ELTE SEK Szökős Néptáncegyüttes és a Tiszta Forrás Zenekar „Kodály útjain” című programja. A táncosok és muzsikusok közös műsorában a Kodály által gyűjtött dallamok mellett hagyományos hangszerelésben szólalnak meg a zeneszerző életművéből ismert témák, s a népzenekutató által bejárt vidékek táncai is megelevenednek.

TISZTA FORRÁS ZENEKAR:
Albert Szilárd – hegedű
Szász József – cimbalom, kontra
Juhász Katalin – ének
Szabó Zoltán – duda, furulya, tárogató
Havasréti Pál – nagybőgő, tekerő, gardon
Fekete Márton - brácsa

ELTE SEK SZÖKŐS NÉPTÁNCEGYÜTTES:
Együttesvezető – Gaspari Gábor
Asszisztens – Takács Ádám (Vincze Ferenc-díjas)
Művészeti vezető, koreográfus – Molnár Péter (a Népművészet Ifjú Mestere, Örökös Aranysarkantyús Táncos)

 

  

 

21.30
Servet zenekar koncertje & táncház

Servet zenekar moldvai autentikus csángó népzenét játszik. A Servet szó jelentése ünnepi szőttes, melyet templomban, jeles napokon, esküvőkön és ünnepekkor hordtak a moldvai magyarok. A zenekar tagjai a Kárpát-medence különböző településeiről érkeztek Budapestre. A moldvai zenét öreg mesterektől, felvételekről, és népzenei táborokban tanulták, s valamennyien aktív tagjai a táncház-mozgalomnak.

Fellépő tagok:

Kovács Krisztián – furulya
Markó Botond – hegedű
Molnár Bálint – koboz
Tímár Márton - nagybőgő

 

Szeptember 16. szombat

10.30 
Néptáncfelvonulás a Megyeháza – Baross utca – Dunakapu tér útvonalon
Menettáncot mutat be a Regös Táncműhely.
Kísér: Németh Dénes és zenekara

 

14:00
Reformkori Hagyományőrzők Társasága, Balatonfüred ének, zene, tánc és viselet-bemutató

A Reformkori Hagyományőrzők Társasága 2005-ben alakult, azzal a szándékkal, hogy Balatonfüred város reformkori hagyományait felélessze, ápolja és továbbörökítse.
Elnök Asszony: Schindele Györgyné


15.00
Néptáncfesztivál 

Fellépnek: győri és Győr környéki néptáncegyüttesek: Regös Táncműhye, Csobolyó és Kisalföld néptáncegyüttesek és a Regös Táncműhely
Kísér: Németh Dénes és zenekara, Lipics Viola és zenekara

 

 

17:30
TATROS együttes koncertje
Közreműködik: Petrás Mária, Prima Primissima és Magyar Örökség díjas népdalénekes

„Fő feladatunknak tekintjük a csángók archaikus zenei dialektusának hű megőrzését, közvetítését, tanítását. Fontosnak és nagy szerencsének tartjuk, hogy eredeti helyszíneken, autentikus zenészektől tanulhattunk, mivel elsődleges célunk, hogy ezen az ízes tájnyelven a lehető leghitelesebben szólaljunk meg.”


 

19.30
A X. Győri Pálinkafesztivál díjainak átadása

A díjakat átadja: Rózsavölgyi László Győr Megyei Jogú Város Oktatási, Kulturális, Sport és Turisztikai Bizottságának elnöke
 

19.35
Nikola Parov Quartet

Közreműködik: Herczku Ágnes népdalénekes

Herczku Ágnes és Nikola Parov a magyar népzenei, világzenei élet megkerülhetetlen személyiségei. Műsorukban Herczku Ágnes Bandázom című CD-jének, valamint Tüzet viszek című hagyományőrző albumának dalai mellett az aranylemezes, többszörös Fonogram-díjas szerzőpáros saját szerzeményei, világzenei feldolgozásai szerepelnek. Előadásukban a magyar és a balkáni népzene új értelmezést nyer.

A műsorban Herczku Ágnest és Nikola Parovot, Pálházi Bence hegedűn és Herédi Zsombor harmonikán kíséri.

A szerzőpáros legutóbbi Bandázom című lemeze, amelynek megálmodója, zeneszerzője, hangszerelője és producere Nikola Parov, a hazai elismerések mellett számtalan nemzetközi sikert ért el: két hónapon át szerepelt a világ legrangosabb világzenei listáján, a World Music Charts Europe-on.

 

 

21.30
Freddie ÉLŐ nagykoncert

Fesztiválok és szabadtéri rendezvények állandó résztvevője. Csodák című dalához, amely a rádiós listák alapján jelenleg a legnépszerűbb magyar dal videoklipet is forgatott, amelyet rekord idő alatt már több, mint 1.000.000-an megtekintettek! A megújult 2016-os Comet díj győztese az év legjobb dala kategóriában! A Petőfi Rádió Magyar Zenei díj 2016-os év felfedezettjének járó kategória győztese2016-ban Pioneer című dalával képviselte Magyarországot a stockholmi Eurovíziós dalfesztiválon. 2016-ban A Dal című műsor nyertese. 2016-ban az Instyle Awards év felfedezettje kategória nyertese, míg 2017-ben A legstílusosabb férfi kategória díjazottja. 2016-ban a NAGY-SZÍN-PAD tehetségmutató verseny résztvevője és ezáltal az összes nagy hazai fesztivál fellépője volt. 2015-ben Mary Joe című dala a Petőfi Rádió hallgatói szavazatai alapján a nyár hivatalos slágere volt. A Class Fm-en három hétig vezette a toplistát magyar dalként, amelyre 2011 óta nem volt példa.

 

 

 

 

 

 

 

Szeptember 17. vasárnap

 

11.00
Korpás Éva és zenekara
Csiteri-Csiteri csütörtök, népzenei műsor gyerekeknek

Az interaktív műsorban az erdélyi, felvidéki magyar népzene legszebb dallamai csendülnek fel, számos népdal, mondóka, gyerekjáték és muzsika eleveníti fel a régi falusi világot.
A koncert közreműködői:

Korpás Éva – ének    
Horsa István – hegedű
Hegedűs Gergely – hegedű
Hanusz Zoltán – brácsa
Lelkes Tibor – nagybőgő

 

 

 

 

 

 

 

14.00
Tázló együttes koncertje

A budapesti Tázló együttes moldvai csángó népzenét játszik, a táncházakra jellemző felállásban. A moldvai magyarok zenéje energikus és magával ragadó; táncritmusai és lírai dalai a régmúlt hangulatát idézik. Koncertműsoruk a csángó dallamokból szabadon építkezik. Feldolgozásaikban a hagyományos zenei anyag modern hatásokkal ötvöződik.

Fellépő tagok:
Draskóczy Lídia – hegedű
 Enyedi Ágnes – ének
Benke Félix – dob, doromb, levélsíp, tilinka
Németh László – koboz
Sófalvi Kiss Csaba – furulya, kaval, tilinka

15.30
Góbé zenekar koncertje
A hattagú budapesti Góbé zenekar a Kárpát-medencei népzenei hagyományt szabadon variálja, lazán és izgalmasan kapcsolja a jazz, a blues, a reggae és a klasszikus zene elemeivel. Dalaik arányérzékről, iróniáról tanúskodnak, jól kihasználják a különböző műfajokban rejlő energiákat, hangulatokat. Egyaránt otthonosan mozognak a belvárosi klubokban, táncházakban és a fesztiválokon. Produkciójuk népzenének nem elég autentikus, könnyűzenének túl folkos, s a komolyzenei hatások miatt pedig végképp besorolhatatlan. Céljuk, hogy divatba hozzák a népzenét, új és mindenki számára élvezhető formában.  Kiss-B. Ádám, a zenekar prímása így fogalmazott meg egy interjúban: „Legszívesebben ilyen zenét hallgattunk volna. Mivel nem találtunk ilyet, ezért megcsináltuk mi.”  

Fellépő tagok:
Kiss-B. Ádám – hegedű, brácsa, ének
Vizeli Máté – brácsák, hegedű, gitár,koboz, vokál
Egervári Mátyás – cimbalom, brácstambura, fúvós hangszerek
Csaszyni Imre - basszprímtambura, ének, vokál, brácsa
Tímár Márton – nagybőgő
Czupi Áron – dob, ütőhangszerek, ének
 

17.00
SEBŐ 68
A Sebő-együttes műsora

„Műsorunkban szeretnénk felidézni a hatvanas évek végének izgalmas pezsgését, a beat és a költészet egymásra találását. Bemutatjuk a folyamatot, ahogy a magyar népzene megismerése megváltoztatta városi fiatalság gondolkodását.

Ehhez segítségünkre vannak kiváló szerzőink: Horatius, Balassi Bálint, Csokonai Vitéz Mihály, Berzsenyi Dániel, József Attila, a kortársak közül pedig Weöres Sándor, Nagy László, Orbán Ottó, Varró Dániel és Kovács András Ferenc, az ő verseikből válogatunk.”

Sebő Ferenc első dalait 1968-ban írta. Művészeti tevékenységét többek között Állami-díjjal, Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével, Pro Cultura Urbis díjjal és 2012-ben a Kossuth-díjjal jutalmazták. 2014 óta a Nemzet Művésze.

 

 

19.30
Lóci játszik zenekar

A Lóci Játszik zenekar története három éve kezdődött, amikor Csorba Lóci névadó frontember, a VAN című mozi filmzenéjével megalapozta a közönség és a szakma figyelmét, ezt követte a Ki Mit Tube és a Cseh Tamás Program elismerése. 2015-ben megjelentették a “Hadd legyek arról híres…” című lemezüket, sikeresen turnéztak a Margaret Islanddel közösen, tavaly fölényesen megnyerték a Veszprémi Utcazene Fesztivál közönségdíját. 

A 2017-es év elég jól indult a zenekarnak, hiszen megnyerték a Fonogram “Év Felfedezettje” címet , majd a Szigetes Fesztiválok rangadóját, a NagySzínPadot is.

Aki egyszer elmegy egy Lóci koncertre az szinte egyből rajongóvá válik, és a kibontott csokornyakkendős csapat fellépésein, személyesen is átélheti a közönség, hogy milyen az, amikor a Lóci Játszik. 

Fellépő tagok:
Csorba Lóci - basszusgitár, ének
dr. Dobozy Ágoston – zongora
Fülöp Bence – gitár
Fábián Tibor – dob
Seress Bence – szaxofon
Rácz Dániel - trombita

(Folyamatosan frissülő tartalom!)


A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják!