Magyar Hagyományok Fesztiválja és IX. Győri Pálinkafesztiál

Időpont
2016-09-16 - 2016-09-18
Helyszín
Győr, Dunakapu tér
Kezdés időpontja
2016-09-16
Zárás időpontja
2016-09-18

 


Program

 

A három nap műsorvezetője Gulyás László vándorgarabonciás, aki a műsorszámok között tréfáival, történeteivel, vetélkedőivel szórakoztatja a kilátogatókat.

 

Szeptember 16. péntek

 

17.30
Magyar Dudazenekar felvonulása a Megyeháza - Baross út - Dunakapu tér útvonalon

 

18.00

Magyar Dudazenekar koncertje és táncház

Az alapító tagok a 70-es évek elején elindult népzenei mozgalom szólistái és élvonalbeli zenekarok tagjai. Közülük azóta többen elnyerték a Népművészet Ifjú Mestere címet.
1977-ben a III. Kerületi Zeneiskolában Béres János felkérésére létrehozták Ifj. Csoóri Sándor vezetésével a dudatanszéket, azóta folyamatos az utánpótlás képzése, a zenészek közös fellépése.
A 80-as évektől dudás nyári táborokat szerveztek, adatközlő öreg pásztorokkal közösen járták az ifjúsági klubokat és számtalan meghívásnak tettek eleget bel- és külföldön egyaránt.
A zenekar 1989 januárjában alakult meg. A tizenhárom zenész már az első évben TV-, rádiófelvételeket készített, számos neves népzenei eseményre kapott meghívást, külföldi fesztiválokon, jótékonysági koncerteken arattak méltó elismeréseket.
1997-ben számos hazai rendezvény mellett meghívást kapott a zenekar a Németországban élő szorbok dudás találkozójára is. A nemzetközi fesztiválok sorát folytatta az 1998-ban a csehországi Strakonice városába szóló hagyományosan kedves invitálás, ahol igazi világméretű dudástalálkozón vettünk részt.

Közreműködnek: Adorján István – duda, Lányi György - duda, koboz, Bese Botond – duda, Bubrik Máté – duda, Nagy Balázs - tekerő, dob, Babinecz Sándor - eszközös férfitáncok, táncház

 

20.00 Megnyitó
A rendezvényt megnyitja
: Fekete Dávid, Győr Megyei Jogú Város alpolgármestere

 

20.05
Rendhagyó Prímástalálkozó

„A Rendhagyó Prímástalálkozó nem más, mint a népzene, a jazz, a rock és a klasszikus zene területéről érkező zenészek szupercsapata, a kapcsolódási pont pedig a magyar zenei hagyományok iránti mély tisztelet.” (Simon Broughton, Songlines Magazine)

A Rendhagyó Prímástalálkozóban a magyar zenei élet kimagasló egyéniségei muzsikálnak együtt, akik ugyan különböző zenei műfajokat képviselnek, közös zenei anyanyelvük azonban a magyar népzene. A zenekar különlegessége, hogy mindenki prímás, hiszen vezeti a zenét, adja a jeleket, mindenki egyedi, különleges, a zenekar közösen mégis megbonthatatlan egységet képvisel a színpadon.

Lakatos Róbert – hegedű, Korpás Éva – ének, Tintér Gabriella – ének, Dresch Mihály – szaxofon, furulya, Pál István Szalonna – hegedű, Vizeli Balázs – hegedű, Balogh Kálmán – cimbalom, Both Miklós – gitár, Mester László – brácsa, gardon, Doór Róbert – nagybőgő

 

21.45
Moldvai zenék és táncok

A Cserefa zenekar koncertje és táncháza. Közreműködik a Köcsögök és Dudák táncegyüttes.

Győr kulturális életének meghatározó népzenei együttese a Cserefa zenekar. A zenekar moldvai csángó énekeket és táncdallamokat szólaltat meg az autentikus kereteket saját gondolatokkal kibővítve. Feladatának tekinti a Keleti-Kárpátokon túl évszázadok óta kisebbségben élő moldvai magyarság kultúrájának megismerését, bemutatását és továbbéltetését. Az együttes önálló koncerteket és táncházakat egyaránt tart, előadásaikban a tánczene bemutatása mellett nagy hangsúlyt fektetnek az énekes hagyományok megismertetésére.

Cserefa zenekar tagjai: Kozma Krisztina – furulya, kaval, citera, ének

Kozma Éva – koboz, ének, Bors Laca – dob, doromb

Közreműködik: Maknics Gyula Csaba – furulya, kaval Vértes Marcell – trombita

valamint a Köcsögök és Dudák táncegyüttes

A Köcsögök és Dudák táncegyüttes - talán az országban elsőként - néptáncos gyerekek szüleiből alakult immáron 13 éve. A csapat nagy része korábban nem táncolt, az együttesben ismerkedett meg a néptánc, a népzene, népi kultúra szépségeivel. Szereplést ritkán vállal a csoport, a kezdetekkor a Lippentős gyerekeik éves nagyműsorát színesítették. Most már nem csak szülők járnak táncolni hozzájuk. Heti rendszerességgel zajló próbáikat mindig a jókedv, a mozgás szeretete, a közösségi együttlétek öröme jellemzi.

Néptáncoktatóik: Németh Kinga és Fábián Szabolcs Csutkó

 

Szeptember 17. szombat

 

10.30
Néptáncfelvonulás a Megyeháza – Baross utca – Dunakapu tér útvonalon

Menettáncot mutat be a Szanyi és Szili Néptáncegyüttesek gyerekcsoportja. Kísér: Németh Dénes és zenekara

 

15.00

Néptáncfesztivál
Fellépnek: győri és Győr környéki néptáncegyüttesek: Szanyi és Szili néptáncegyüttesek gyerekcsoportja, Cserók, Csutora, Csobolyó, Rábca, Kisalföld néptáncegyüttesek és a Regös Táncműhely, kísér: Németh Dénes és zenekara, Lipics Viola és zenekara
 

19.30
A IX. Győri Pálinkafesztivál díjainak átadása

A díjakat átadja: Fekete Dávid, Győr Megyei Jogú Város alpolgármestere

 

 

19.35
Herczku Ági és a Banda

A számos egyéb rangos elismerés mellett 2016-ban Liszt Ferenc-díjjal kitüntetett Herczku Ágnes és Nikola Parov a magyar népzenei, világzenei élet megkerülhetetlen személyiségei. Műsorukban Herczku Ágnes Bandázom című CD-jének, valamint Tüzet viszek című hagyományőrző albumának dalai mellett az aranylemezes, többszörös Fonogram-díjas szerzőpáros saját szerzeményei, világzenei feldolgozásai szerepelnek.

A koncerten Herczku Ágnest és Nikola Parovot négy kiváló népzenész kíséri.

 

21.45
Margaret Island zenekar

Néhány fiatal ül a margitszigeti platánok alatt és énekel meg zenél. Népdalok, tábortüzek repertoárja, napjaink akusztikus-folk-pop slágerei, ami épp eszükbe jut. Aztán írni kezdenek, aztán stúdiózni, aztán koncertezni… és mindenki látja, hogy ez jó. És mindenki hallja is, hogy ez jó. Papírhajón Bolyongó, tiszta derű, elragadó akusztikus zene: ez a Margaret Island.

Lábas Viki, Törőcsik Kristóf és Füstös Bálint triója az egyik legsikeresebb zenekar jelenleg a hazai könnyűzenei palettán. Fellépéseik alkalmával pedig további, tehetségüket már bizonyított fiatal zenészekkel egészülnek ki. A zenekar állandó közreműködői: Verók Tamás – gitár, Koltay Kurszán – zongora, Gerendás Dániel – dob

 

 

Szeptember 18. vasárnap

 

10.30
Mese kicsiknek és nagyoknak

Gulyás László vándorgarabonciás interaktív előadása

 

15.00
Tázló együttes: moldvai népzene Budapestről

A Tázló együttest 2013-ban alakította a Zurgó korábbi 5 tagja. Az együttes hagyományos hangszereken muzsikálva mutatja be a moldvai csángó népzene változatos világát koncerteken és táncházakban. Fellépő tagok: Draskóczy Lídia - hegedű, Benke Félix – dob, Németh László – koboz, Sófalvi Kiss Csaba – furulya, kaval; vendég: Tímár Sára ének

 

16.30
Pálházi Bence Bandája koncertje

A Banda repertoárjában a teljes Kárpát-medencei vonós népzene stílushű előadása szerepel, koncerteken és táncházakban egyaránt. A zenekar tagjai mindannyian a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének volt és jelenlegi hallgatói. 

Tagok: Pálházi Bence - hegedű, Tóth Ádám - hegedű, Lajti Ákos - brácsa, Pandák Viktor - nagybőgő, Jobbágy Bence – cimbalom

 

17.00
Növendékek és mesterek
- a Magyar Táncművészeti Főiskola néptánc szakos hallgatóinak és mestereiknek műsora.

A „néptánc tanszak” mesterei, azaz az ország több kitűnő, Harangozó és EuroPAS-díjas táncművésze, valamint növendékeik az autentikus magyar néptáncot, valamint társművészetek koreográfiák mutatják be. A jelenlegi bemutató a képzés eszenciája 70 percben. Vezető: Hortobágyi Gyöngyvér, a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével és Harangozó Gyula díjjal kitüntetett táncművész. Közreműködik: Pálházi Bence Bandája

 

19.00
Szabó Balázs Bandája

Szabó Balázs dalszerző-énekes, multiinstrumentalista zenész, bábszínész és mesemondó. A Suhancos zenekarból való távozása után 2009-től már saját bandája élén énekel, gitározik, hegedül és kavalozik - és milyen jól teszi! Miközben gyerekkori álmát váltja valóra (hogy egyszer saját zenekara legyen), rendszeresen és hivatásszerűen él két másik szenvedélyének: a táncháznak, illetve a bábszínészetnek. A magyar népzenét a könnyűzene különböző válfajaival és gyakran klasszikus zenei hangszereléssel ötvöző Szabó Balázs Bandája eddig három nagysikerű lemezt jelentetett meg: a Megcsalogató és az Átjárók című dupla album után 2014-ben adták ki az Élet elvitelre című nagylemezüket, amely 2015-ben "Az év alternatív albuma" kategóriában Fonogram díjat kapott. A zenekar állandó vendége a meghatározó hazai fesztiváloknak, az elmúlt években számos teltházas koncertet adtak Budapesten illetve vidéken, külföldön pedig olyan neves külföldi fesztiválon is bemutatkozhattak már, mint a hollandiai Eurosonic, ami Európa legnagyobb showcase fesztiválja. Pályája során Szabó Balázs több díjat is elnyert, kivételes előadói munkássága elismeréseként egyebek közt 2016-ban ő vehette át "az év férfi előadója" díjat a Petőfi Zenei Díjkiosztón.

 

Folyamatos programok:

Kézműves bemutató és vásár

Az ország különböző tájairól érkező kézműves mesterek kirakodóvására.
péntek: 15:00-22:00

szombat-vasárnap: 10:00-22:00

 

Kézműves, népi játszóház
szombat-vasárnap: 10:00-12:00 és 14:00-18:00

 

Ingyenes városnéző omnibusz

szombat-vasárnap 11-19

minden egész órában

Indulás: Győr Megyei Jogú Város

Levéltára elől (Rákóczi Ferenc utca 1.)

Pálinkafesztivál

A Győri Pálinkafesztivál - kiállítók és szakértők szerint - az ország egyik legjobb és legnagyobb pálinkafesztiválja. Sajátossága, hogy a kiállítók közvetlenül a pálinkát előállító manufaktúrák, cégek, akik a fesztivál alatt kiállítói házaikban lehetővé teszik a találkozást és beszélgetést pálinkafőző-mestereikkel, szakértőikkel minden kilátogató számára. A kiállított termékek között megtalálható mintegy 300 pálinka és különféle, pálinkát népszerűsítő ital.

 

Kiállítóink: Agárdi, Badacsonyi Reneszánsz, Bolyhos, Brill, Buti, Csalló, 1Csepp, Etyeki Czimeres, Gyulai, Márkházi, Michlberger, Nobilis, Pannonhalmi Pálinkárium, Réti, Savanya, Schiszler, Spiritus Primus, Szigetköz Lelke, Szóráth, Zimek pálinkák, Pannonhalmi, ill. Észak-magyarországi Borvidék (Tokaj, Eger) borai (Paperdő és a Vineum borházak), Garabonciás sajtok

 

Pálinkaházak nyitva tartása:

péntek:    16.00 – 24.00

szombat:  15.00 – 24.00

vasárnap: 14.00 – 21.00

 

A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják!