IX. Győri Bornapok, Bor-, Borlovag- és Gasztronómiai Fesztivál

Időpont
2016-08-25 - 2016-08-28
Helyszín
Győr, Dunakapu tér
Kezdés időpontja
2016-08-25
Zárás időpontja
2016-08-28

Augusztus 25. csütörtök

 

16.00 óra Borkóstoló, gasztronómia

 

17.30 óra Borlovagrendek felvonulása a Brass on the Road zenekar kíséretével

 

18.00 óra A IX. Győri Bornapok, Bor-, Borlovag és Gasztronómiai Fesztivál megnyitója

Beszédet mond: Borkai Zsolt, polgármester

Helyszín: Dunakapu tér

 

18.15 óra Brass on the Road (BOR) zenekar koncertje

Borban az igazság - Ez a jelszava annak a szaxofonokkal, valamint gitárokkal kiegészült szimfonikus zenekarnak, amelyekből hiányoznak a vonós és fafúvós hangszerek.

A Brass On the Road Show Brass Band dányi, budapesti, csongrádi és szegedi zenészekből álló formáció. A zenekar saját műfajának a Show Brass Band kategóriát jelölte meg, ezzel is utalva a zenekar összetételére, valamint a show jellegű előadásmódra. A formáció repertoárjában a közismert filmek zenéitől, a latin, illetve szamba ritmusokon át a mindenki által ismert könnyűzenei nótákig számos zeneszám megtalálható.

helyszín: Dunakapu tér

 

19.30 óra Petruska – Kapunyitó – Lemezbemutató koncert

Petruska András dalszerző-énekes a magyar folklór motívumokat az angolszász rock, valamit a tánczene elemeivel ötvözi. Szuggesztív, közvetlen, humoros előadásmódjával, valamint virtuóz gitárjátékával Petruska meghatározó szerepelője a hazai fiatal zenészgenerációnak. Dalszerzői teljesítményéért 2015-ben Artisjus Junior-díjra jelölték.
2014-ben jelent meg első, Metropolita című nagylemeze, majd 2016 tavaszán jelent meg Petruska második nagylemeze. A Kapunyitó című albumot a szerző 30. születésnapja és saját generációjának kihívásai inspirálták. A kiadványt beharangozó Nyár (Most vidám igazán) című dalt a Petőfi Rádió rotációban játszotta, a Trouble in My Mind pedig a legjobb négy szám között szerepelt A Dal 2016 című tv-műsor döntőjében, ahol Petruska A Dal Felfedezettje díjat is megkapta.

Vendég: Temesvári Bence

helyszín: Széchenyi tér

 

21.00 óra Apnoé – lemezbemutató koncert

Az Apnoé történetei mai történetek. Bárkivel megeshetnek, és meg is esnek, száz éve ugyanúgy, mint most  - ez alól a banda tagjai sem kivételek. A mozgatórugók, az érzelmek mit sem változtak, a hangok, a dallamok ugyanazok – a kérdés csupán az, hogy milyen feloldást hoz a muzsika a mindennapokba. Az Apnoé válasza a rock and roll. Így férhet meg zenéjükben végtelen természetességgel tradíció és innováció, így lesz kortárs tánczene egy magyar népdalból, így válhat hamisítatlan rocknóta egy versfeldolgozásból is. Stílusteremtő munkájuk gyümölcse egy igazán friss műfaj: a „powerfolk”, amely nem más, mint a zenekar lendületének védjegye.

Az augusztus 25-i koncert vendége a Napra zenekarból és számos más produkcióból ismert gitárvirtuóz, Both Miklós lesz.

Helyszín: Dunakapu tér

 

Augusztus 26. péntek

 

11.00 óra „Győr Város Bora” választás – La Maréda étterem

 

14.00-18.00 óra „Fesztivál Bora” választás – Esterházy-palota

 

16.00 óra Borkóstoló, gasztronómia

 

17.00 óra Mojo Workings

Az idén öt éves Mojo Workings 2011-ben alakult meg, Honfi Imre Olivér, Horváth János és Szabó Tamás találkozásával egy olyan trió született, mely zenéjében ötvözi a tradicionális blues-, a hatvanas évek beat-, és a későbbi korok pop dallamainak világát. 2014-ben a trió aztán ötösfogattá nőtte ki magát, amikor csatlakozott az alapítókhoz Pengő Csaba és Mezőfi „Fifi” István.

A zenekar tagjai:
Honfi Imre Olivér - ének, elektromos gitárok, diddley bow; Horváth János - ének, akusztikus gitárok, stomp boksz; Szabó Tamás - ének, szájharmonikák, harmonetta, basszus harmonika; Mezőfi “Fifi” István - vokál, dobok; Pengő Csaba - nagybőgő

helyszín: Széchenyi tér

 

19.00 „Város bora” és „Fesztivál bora” verseny díjátadó

helyszín: Dunakapu tér

 

19.00 óra Boogie Woogie Show

Nyáron is szól a boogie woogie Győrben! A Dániel Balázs Boogie Woogie Triónak és vendégeinek köszönhetően idén is a virtuóz zongorajátéké, a pezsgő ritmusoké és a zenei bravúroké lesz a főszerep. Hazánk elsőszámú boogie woogie zenekara Pleszkán Écska énekesnővel és Nemes Zoltán zongoristával lép színpadra, így egy igazán egyedi produkció részesei lehetnek a nézők. Écska érces és dögös énekhangja kitűnő párosítás a Trió lendületes és energikus előadásmódjához. Igazi különlegességként két zongorán előadott virtuóz négykezes boogie woogie-k is megszólalnak majd a koncerten, melyekkel a hazai közönség eddig rendszeresen csak a decemberi Boogiefeszten találkozhatott. Ha még nem hallotta a boogie woogie lüktetését, akkor azért jöjjön el, ha pedig már igen, akkor szóljon barátainak is, nehogy lemaradjanak róla!

Fellépők: Dániel Balázs (zongora), Koch Barnabás (dob), Zink Ferenc (bőgő), Pleszkán Écska (ének), Nemes Zoltán (zongora)

helyszín: Dunakapu tér

 

 

21.00 óra  Nyárzáró koncert

helyszín: Városház tér

esőnap: 2016. augusztus 28. 21.00 óra

 

Augusztus 27. szombat

 

16.00 órától Borkóstoló, gasztronómia

 

16.45 óra Borlovag rendi felvonulás a Rába Fúvószenekar és a Kapuvári Ifjúsági Mazsorett Együttes részvételével (Rába Hotel – Baross utca – Kazinczy utca – Széchenyi tér)

 

17.00 óra Európai Borlovagrend Győri Legátusának avatási ünnepsége a Loyolai Szent Ignác bencés templomban

 

17.00 óra Harmonia Garden - Hungarian Django Swing

 A Harmonia Garden nevű formációt 2006-ban alapította öt tehetséges fiatal képzett zenész, akik hagyományaikat és a különböző műfajokban tanultakat hozták magukkal a zenekarba.

A zenekar közös nyelve a swing, ezen belül pedig a Django Reinhardt-i manouche swing, melyben a tradicionális magyar népzenei elemek, a hagyományőrző magyar nóta és csárdás motívumai fűződnek össze a klasszikus és a századforduló elejei európai jazzel, amit a 20-30-as években a belga származású Django Reinhardt és hegedűse Stéphane Grappelli indított útjára. Ennek hatására lüktetésében a finom elegancia, és az ördögien virtuóz technika elevenedik meg. Ez alkotja a zenekar egyedi hangzását, amit ők Hungarian Django Swingnek neveznek.

 Tagok:

Balog Miklós – hegedű; Sidoo Attila – django gitár; Pagonyi András – harmonika; Jakab Viktor – ritmus gitár; Földváry Balázs – nagybőgő.

helyszín: Dunakapu tér

 

 

19.00 óra Kilele Swing Cats

A Kilele Swing Cats négy zenész kivételes összhangja. A kecskeméti zenekar a Kilele Music Cafe-ban, a csütörtöki jazz esteken tartott jam-elgetésből nőtte ki magát. Mára igazi, összeforrott csapat. A zenekar közismert gigaslágereket dolgoz fel swing stílusban: Rolling Stones – Satisfaction, AC/DC – Highway to hell…

A csapat kiváló érzékkel nyúl a dalokhoz, ügyelve arra, hogy azok lelke megmaradjon, így a rock, a pop, illetve a jazz kedvelői sem bírnak ülve maradni a koncerteken, hiszen a zenekar „felswingel” mindenki!

helyszín: Széchenyi tér

 

21.00 óra  Képeslap - Nagy Balázs élő zenekaros nagykoncertje

Nagy Balázs gyerekkori álma teljesült, amikor december elején megjelent első önálló lemeze. A Képeslap című, pop dalokat hordozó album zenei anyagát élőben először a Győri Nemzeti Színházban hallhatta a közönség egy teltházas lemezbemutató koncert keretében.

A nagysikerű koncert-show – 7 fős zenekari kísérettel, és a színház táncosaival kiegészülve – immár a Dunakapu téren kerül megrendezésre, ahol a lemez dalai ismét egytől-egyig felcsendülnek.

helyszín: Dunakapu tér

 

 

Augusztus 28. vasárnap

 

10.00 órától Borkóstoló, gasztronómia

 

11.00 óra ÁKOM BÁKOM -  Makám együttes interaktív gyerek és családi koncertje

A műsor tematikája az állatvilág és az ember, különösen a gyermekek - kapcsolata. A műsor játékos formában igyekszik közelhozni a mai városi gyermekekhez a természetet, az erdőt, mezőt, tavat, folyót, s a benne élő állatokat. A dalok nem csak a gyerekeket szólítják meg, kicsit,  nagyot, öreget egyaránt hív, kik játékos kedvüket megőrízték. Hallunk a százlábú születéséről, a karikás szemű nyúl rémálmairól, egy álmedve téli settenkedéseiről, a csiga-bigák tavaszi báljának vendégseregéről, a kabócáról, aki nem szeretett tanulni és még a "ma született" aligátor gyerkőcre leselkedő veszélyekről is. Akinek ez sem elég, azzal kimegyünk az Állatkertbe és a Barlangszínházban meghallgatjuk az ott élő állatok hangversenyét.

helyszín: Széchenyi tér

 

 

17.00 óra Budapest Voices

A Budapest Voices a cappella együttes 2013. áprilisában alakult. 12 kiváló énekesből és egy ütőhangszeresből áll. A kórus mai magyar underground zenekaroktól ad elő slágereket. Az eredeti dalokat Warnusz Zsuzsa művészeti vezető hangszereli, illetve ülteti át a cappella stílusba. A Budapest Voices első dala a Tankcsapdától az Adjon az ég volt, emellett már elkészült kéttucat átdolgozás, köztük a Quimby-től, Péterfy Boritól, a PASO-tól, a Magashegyi Undergroundtól és a Kowalsky meg a Vegától is.

Tagok: Warnusz Zsuzsa művészeti vezető, Bencze Janka alt , Borbás Erika szoprán , Éry Dóri alt, Faith Ildi szoprán, Gulyás Erika alt, Karikó-Tóth Zsófia, Labant Árpád Bence, Lajtai Kati szoprán, Nagy Barnabás tenor, Nagy Richárd bariton, Paál Balázs tenor, Pusztai Csaba dobok, ütőhangszerek, Szélig Évi alt

helyszín: Széchenyi tér

 

19.00 óra Szalai Zsófi és Kácser Tamás duo akusztik koncertje

A tavalyi évben alakult formáció elsősorban azon céllal jött  létre, hogy az általunk szeretett dalokat úgy adjuk át közönségünknek, hogy ők is szeressék velünk. A nagyobb részt angol nyelven énekelt dalok közt helyet kap pár csendes ülős bárhangulatot idéző dal, utazunk a tengeren túlra, az 1900-as évektől a 60-as éveken keresztül napjainkba, country-ból pop-ba, pop-ból jazzbe. Egyszóval vegyes dalok, örömzene, amit láthattok a színpadon. 

Közreműködik: Lakatos Dorina, Vaczula Panka, Dankovsky Áron

helyszín: Széchenyi tér

 

20.00 óra „Az utca napos oldalán…” - A Budapest Jazz Orchestra koncertje

A Budapest Jazz Orchestra Magyarország legnépszerűbb big bandje. Évek óta világszínvonalon mutatja be a korabeli swing zenét, illetve a jazz szinte minden válfaját.

A 2015-ben megjelent új albumon a zenekar 50-es, 60-as évek amerikai slágereit játsza, olyan szerzőktől, mint Frank Sinatra, Ella Fitzgerald, vagy Ray Charles. A dalokat magyar nyelven négy szólista Fehér Adrienn, Urbán Orsolya, Farkas Gábor Gábriel, és Mujahid Zoltán adja elő.

Az album a XX. század közepének ismert, illetve ma már elfeledett filmzenei gyöngyszemeit is bemutatja, a feldolgozások kifejezetten a zenekarra, valamint a négy szólistára íródtak, melyek Csejtei Ákos, Hárs Viktor, és Zakar Zoltán munkái.

helyszín: Dunakapu tér

 

 

DONGAVERDÁK JÁTÉKPARK

 

Ezek a hordókból készült, kézzel-lábbal hajtott rendkívül ötletes járművek és játékok teljesen újszerűek és egyediek, egyben az újrahasznosítás remek példái is. A Győri Bornapokon szombaton 15-20 óráig, valamint vasárnap 10-13 és 15-20 óráig lehet kipróbálni a különleges játékokat.

Helyszín: Széchenyi tér

 

A műsorváltozás jogát fenntartjuk!