Győri Tavaszi Fesztivál

Időpont
2017-03-15 - 2017-04-01
Helyszín
Győr, Belváros
Kezdés időpontja
2017-03-15
Zárás időpontja
2017-04-01

Győri Tavaszi Fesztivál

2017. március 15 – április 1.

 

 

Március 16. 17 óra

Győr Rióban, Rió Győrben – kiállításmegnyitó

Kiállítás Marcali Gábor a Győr + Média fotóriporterének képeiből

A kiállítás megtekinthető: 2017. március 16 - április 13. között
hétfő, szerda, csütörtök, péntek: 10.00-17.00, kedd: 13.00-17.00
vasárnap: zárva

A kiállítás 17 óra után és szombaton előzetes bejelentkezés alapján látogatható.

Tel.:06-30/678-9776

A kiállítás megtekintése ingyenes.
Helyszín: Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér Kisfaludy Károly Könyvtár rendezvényterme (9021 Győr, Baross Gábor út 4.)

 

 

A kiállításhoz kapcsolódó kísérőprogramok:

 

Március 22. 17.00 óra

Beszélgetés Marcali Gáborral a Győr + Média fotóriporterével és Nagy Rolanddal a Győr + Média újságírójával, moderátor: Orosz Sándor

Helyszín: Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér Kisfaludy Károly Könyvtár rendezvényterme (9021 Győr, Baross Gábor út 4.)

 

Március 29. 17.00 óra

Beszélgetés Jakabos Zsuzsanna úszónővel és Petrov Iván úszóedzővel,

moderátor: Nagy Roland
Helyszín: Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér Kisfaludy Károly Könyvtár rendezvényterme (9021 Győr, Baross Gábor út 4.)

 

Április 4. 17.00 óra
„EYOF Győrért, önkéntesség nem csak az EYOF-ért!”

Pásztor Rudolf, EYOF önkéntes koordinátor előadása

Helyszín: Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér Központi Könyvtár klubhelyisége / Győr az Olimpiákon – állandó sporttörténeti kiállítás (9023 Győr, Herman Ottó utca 22.)

A kiállításhoz kapcsolódó kísérőprogramokon a részvétel ingyenes.

 

Március 17. 19 óra

Gerendás Péter est

Ezen a meghitt hangulatú esten a művész saját szerzeményei mellett híres nagy előadók dalait is életre kelti. Leonard Cohen, Frank Sinatra, Michael Bublé, John Lennon, Paul Mc Cartney és Bob Dylan néhány azok közül az előadók közül, akiknek a legszebb szerzeményei visszarepítenek az időben ezen a különleges koncerten.

Helyszín: Zichy-palota

Belépő: 1.500,- Ft

 

 

2017. március 18. 10.00 -12.00 óra

Indulás: Szent István út, Megyeháza előtti tér

Zenés tavaszi ébredés - Tematikus városnéző séta

Győr pezsgő kulturális életének mindig része volt a zeneművészet. Ezen a tematikus városnéző programon a múltba vezető utak felkutatására indulunk. A Tavaszi Fesztivál kezdetén sétára hívjuk azokat, akik útra kelve a Belváros hangulatos utcáin, terein, Győr zenei életével kapcsolatos neves művészek emlékeit szeretnék felkeresni. Vajon dallamok is felcsendülnek ezen a sétán? Több meglepetéssel készülünk. Új utak, új élmények a tavaszi ébredés jegyében!

Idegenvezető: Csobayné Pintér Éva

A programra bejelentkezés szükséges!

Részvételi díj: 2.300,- Ft, Nyugdíjas, diák: 1.800,- Ft

További információ: www.gyeregyorbe.hu

Jelentkezés: idegenvezetes.gyor@gmail.com, 30/2949174

 

Március 23. 17 óra

BonBon Matiné - Ludas Matyi
- hangszerbemutató zenés mesejáték -


Ludas Matyi, a furfangos libapásztor történetét minden magyar gyerek ismeri. Célunk az, hogy zenei feldolgozásával is így legyen!
A Balogh-Lukácsházi szerzőpáros ezúttal Ludas Matyi történetét zenésítette meg. A korábbi nagy sikereken felbuzdulva – Egy másik kiállítás képei, Tuba Tóbiás, Erdei Vigasságok, Kistigris – a kifejezetten gyerekeknek alkotó szerzőpáros ismét egy humoros, kedves történetet dolgozott fel. A cél változatlan: megkedveltetni a legifjabbakkal a hangszerek és koncerttermek világát. Ennek megfelelően a BA-LU Eufórikusokban a budapesti szimfonikus zenekarok legkiválóbb művészei működnek közre, így Lukácsházi Győző vezetésével a gyerekek a műsor első felében megismerkedhetnek a fuvolával, trombitával, klarinéttal, hegedűvel, nagybőgővel. Ezt követi a műsor koncert része, ahol a már megismert hangszereket az egyes szereplőkkel társítva, a gyerekek nem csak a szöveg mentén, de a zene nyelvén is követni tudják a történetet. Balogh Sándor kedves zenéje, a történet varázsa és a profi tolmácsolás a legkiválóbb lehetőséget nyújtja ahhoz, hogy valaki meghallja és megszeresse a klasszikus zene világát.

 

Helyszín: Széchenyi István Egyetem Hangversenyterme (egykori Zsinagóga, 9025 Győr, Kossuth u. 5.)
Belépő: 1.000,- Ft

 

Március 23. 17 óra

Műhely-estek a Zichy-palotában

A versolvasás öröme - A mi József Attilánk

Középiskolás diákok olvassák fel József Attilától választott kedves versüket.

A győri Műhely folyóirat 27 évvel ezelőtti megújulása óta hagyománnyá vált a középiskolások bevezetése a szellemi életbe. Villányi László főszerkesztő tudatosan törekedett arra, hogy a Műhely ismertté váljon az érdeklődő diákok körében, ezért is indult el a Műhely-estek sorozata, melyeken kiváló költőkkel, írókkal, irodalomtörténészekkel találkozhattak az olvasók. Mára már elmondható, jó néhány fiatal a Műhelyen nőtt fel szellemileg, s nem véletlen, hogy több középiskolában érettségi tétellé vált a folyóirat. A tehetséges győri fiatalok közül számosan már középiskolás korukban, vagy éppen az egyetemre kerülve bemutatkozhattak saját műveikkel a Műhelyben, költőként, kritikusként, képzőművészként. A közbeszéd tárgya, hogy egyre kevesebb fiatal életéhez tartoznak hozzá a jó könyvek, hogy kevesen olvasnak színvonalas műveket. A versolvasás öröme című Műhely-estek sora bizonyítja, a nyitott középiskolás diákok körében nem szégyen az olvasás szeretete, a szép versek felfedezése.

Helyszín: Zichy-palota

Ingyenes

 

Március 25. 19 óra

Fabio Barbagallo gitárművész (IT) és Bojtár Imre oboaművész (HUN) koncertje

Fabio Barbagallo a szicíliai 'Vincenzo Bellini' – Caltanissetta Zenei Líceumban szerzett diplomát. Tanulmányait folytatva a következő mesterektől tanult: Alirio Diaz, Alvaro Company, Vladimir Mikulka, Angelo Gilardino, Nuccio D’Angelo. Pályája során eddig különféle díjakkal jutalmazták Olaszországban. Kamaraegyüttesek szólógitárosaként a világ több mint 17 országában koncertezett. 2005-ben “Elektromos Zenei” diplomát kapott az “Istituto Musicale Vincenzo Bellini”-ben. Alessandro Cipriani és Emanuele Casale voltak mesterei. Rendszeresen zsűrizik különböző versenyeken, zeneszerzőként, szólógitárosként is aktív és hangszeres zenét oktat olasz zeneiskolákban.

Bojtár Imre oboaművész a Győri Nemzeti Színház zenekarának volt oboa-szólamvezetője, a színház Örökös Tagja, a Richter János Zeneművészeti Szakközépiskola nyugalmazott oboatanára, fafúvós tanszakvezetője. Jelenleg Pannonhalmán és Veszprémvarsányban tanít. Versenyművek szólistája itthon és külföldön. Különböző zenekarok tagjaként bejárta Európát, Kínát, járt Mexikóvárosban. Feleségével, Gál Anikóval oboa-zongora műveket ad elő koncerteken, háttérműsornak, konferenciák kiegészítő műsorszámának, kiállítás-megnyitókon, templomokban.

Helyszín: Zichy-palota

Belépő: 1.000,- Ft

 

Március 26. 10.00-16.00 óráig

Hímes Tojás Napja

A XXI. Tavaszi Fesztivál keretében újra megrendezzük a Hímestojás kiállítást és vásárt.

Az ország különböző vidékeiről érkeznek a Népművészet Ifjú Mesterei, Népi Iparművészek, és bemutatják nekünk tájegységük jellegzetes motívumaival díszített tojásait. Megcsodálhatjuk a sárközi, gyimesi és moldvai csángó motívumokkal megírt tojásokat, de lesz itt patkolt, áttört, levélrátétes és különféle növényi színezőanyaggal festett tojás is! A látogatók hasznos ötleteket kaphatnak a tojásfestéshez, a vállalkozó kedvűek ki is próbálhatják a különféle technikákat.

A játszóházban elkészülhetnek a húsvéti ünnep díszei, az érdeklődők Bakó Ildikó tojásfestő népi iparművész segítségével festhetnek tojásokat.

10.00-16.00 óra                   Hímestojás kiállítás és vásár

Kirakodóvásár kézművesek portékáiból az udvaron

 (szalma, levendula, kékfestő, mézeskalács, textília, kerámia)

10.00 – 15.00 óra                   Húsvéti játszóházak

                                                (tojásfestés, mézeskalácssütés, húsvéti dekorációk készítése)

15.00 – 16.00 óra                  A három nyúl és más mesék

                                                Diafilmvetítés

Helyszín: Generációk Háza

Ingyenes

 

 

Március 28. 19 óra

Betyárjáték - “Koncertfilmtáncszínház”

Ferenczi György és a Rackajam, Kovács Norbert “Cimbi” és néptáncos barátai, Szomjas György rendezővel és Jantyik Csaba producerrel - Vidnyánszky Attila meghívására – a Nemzeti Színházban készítettek előadást “Betyárjáték” címmel.  Ferenczi György szerint olyan ez az előadás, „mint egy élő, videóklipszerű zenés film”. Szomjas György – aki egykor a Kopaszkutyát is rendezte, tehát igencsak benne van a rock and roll – összegyúrt egy dramaturgiát. A dalokat különböző színházi jelenetek, filmbejátszások kötik össze, hagyományos dialógusok azonban nincsenek, a korhű írásokat Olt Tamás a Nemzeti Színház színművésze tolmácsolásában hallhatjuk.

Az előadásban a táncnak meghatározó szerepe van: Kovács Norbert Cimbit és társait kérték fel, akik az autentikus népzene-néptánc világából érkezve hatalmas energiával elevenítik meg a betyárvilágot!

Narrátor: Olt Tamás – a Nemzeti Színház színművésze

Koreográfus: Kovács Norbert „Cimbi”

Producer: Jantyik Csaba

Rendező: Szomjas György – Kossuth-díjas filmrendező

Az előadás a Nemzeti Színház és a Híd Média Kft közös produkciója.  

 

Helyszín: Vaskakas Művészeti Központ

Belépő: földszint: 3.200,- Ft , erkély: 2.500,- Ft

 

Március 30. 19 óra

Hindi Brooks

Romance.com

Vígjáték két részben

A Rózsavölgyi Szalon előadása.

Az amerikai írónő romance.com című vígjátéka az internetes ismerkedés világába vezeti be a nézőt, ahol mindenki annak adhatja ki magát, akinek csak akarja. Így történhet meg, hogy egy nagymama magát az unokájának kiadva keres párt a fiatal lánynak és eközben megismerkedik valakivel, aki szintén nem annak mutatja magát, aki. Az amúgy is vígjátékba kívánkozó alaphelyzet akkor válik igazi, vérbő komédiává, amikor a magát 25 évesnek kiadó Nora, és a 28 évesként chatelő Ben randit ad egymásnak. Sok-sok félreértés után persze kiderül, hogy ki kicsoda és mindenki megtalálja a hozzá illő párt.

 

Szereplők:

Nora - MOLNÁR PIROSKA

Benny - JORDÁN TAMÁS

Terry - SIPOS VERA /ERDÉLYI TIMEA

Don - DOMOKOS ZSOLT

Jef - FORMÁN BÁLINT

Jelmez: CSELÉNYI NÓRA

Díszlet: ENYVVÁRI PÉTER

Fordító/dramaturg: RUTTKAY ZSÓFIA

Rendező: DICSŐ DÁNIEL

 

Helyszín: Vaskakas Művészeti Központ

Belépő: földszint: 3.500,- Ft, erkély: 2.900,- Ft

 

Március 31. 17.00 óra

Zenehajó

Interaktív, zenés ismeretterjesztő előadás kicsiknek és nagyoknak, Hajós Andrással, Fekete-Kovács Kornéllal és a Modern Art Orchestrával.

 

Kedves szülő!
Tudja, hogy gyermeke képes-e jazz slágert hangszerelni? Ha kíváncsi a válaszra, tartsanak velünk zenehajónkon egy utazásra!
A ZeneHajó egy olyan rendhagyó „zeneóra”, ahol senkinek sem kell csöndben maradnia, sőt nem kell egyenesen ülve ijesztő kérdésekre válaszolni sem.
A ZeneHajót Hajós András kormányozza, az első tiszt Fekete-Kovács Kornél, a legénység pedig a 18 fős Modern Art Orchestra.
Erre a bő egy órára minden gyermek zeneszerzővé, dalszövegíróvá, vagy előadóvá válhat, ha kedvet érez hozzá. Úgy ismerkedhet meg egy komplett jazz big band hangszereivel, a hozzájuk tartozó muzsikusokkal és a zeneszerzés kulisszatitkaival, hogy közben semmiben sem kötelező, de sok érdekes dologban részt lehet venni.

 

Helyszín: Richter Terem

Belépő: 1.000,- Ft

 

 

Április 1. 19 óra

NőComment!

A NőComment! egy rendhagyó talkshow-sorozat, a legnagyobb hazai sztárok részvételével! A hölgyek kibeszélik, átbeszélik, megbeszélik. Mindent, mindenkit olykor egymást sem kímélve. Pont úgy, ahogyan azt bármelyikünk tenné a saját baráti körében. Kötetlenül, tabuk nélkül. Érintik az aktuális pletykákat, helyretesznek csúsztatásokat, kibeszélik a nagyvilág bulvárhíreit, megvitatják mindazt, ami kitölti az életüket és minket is érdekel.

A második felvonásban következnek a nézők kérdései, és utána megérkezik a FÉRFI!

Résztvevők: Ábel Anita, Dobó Kata, Gryllus Dorka, Risztov Éva és Rákóczi Ferenc.

Helyszín: Vaskakas Művészeti Központ

Belépő: földszint: 2.900,- Ft, erkély: 2.300,- Ft

 

Előzetes program:

 

Március 14.  18 óra

Polgári Szalon

Halálosan komolyan
Vendégünk: Sándor György humoralista

Közreműködik: Mózes Anita színművész

Házigazda: Szigethy Gábor író, rendező
Belépő: 1000,- Ft

 

 

A rendezvényt követő programok:

 

Április 9. 9.00-17.00 óráig

„Védd a helyit, vedd a kisalföldit!”

Tavaszi piac – nyitórendezvény
Kisalföldi termelők portékáinak bemutatása és népszerűsítése.

Helyszín: Dunakapu tér
Nyitva tartás:

 

Április 7-15.

Húsvéti vásár

A Húsvét a tavaszvárás és a keresztény világ legnagyobb ünnepe, ami idén április 16-ára és 17-ére esik. A tavaszköszöntő húsvéti vásárban egyedi kézműves termékek, gyönyörű ajándékötletek, különleges finomságok széles választéka várja a látogatókat. Kézzel festett tojások, díszek, kerámia termékek, kézműves szappanok, kézi szövésű szőnyegek és sok más érdekes portéka sorakozik fel az Arany János utcai vásár kézműves pavilonjaiban.

Helyszín: Arany János utca

Nyitva tartás: 10-18 óráig

 

 

Jegyek vásárolhatók:

 

Látogatóközpont – Győr

Győr, Baross út 21.

Nyitva: H-P.: 9-17 óráig;

Szo.: 9-14 óráig; V.: zárva

Telefon/fax:

96/311-771, 96/336-817

e-mail: gyor@tourinform.hu

 

Győr+Média Pavilon

Győr, Baross út

Nyitva: H-SZE-P.: 8-16 óráig

K-Cs.: 10-18 óráig

Tel.: 20/334-70-71

 

Richter Terem

Győr, Aradi vértanúk útja 16.

Nyitva: H-P.: 10-17 óráig

Telefon: 80/205-015

e-mail: jegy@gyfz.hu vagy office@gyfz.hu

 

Vaskakas Művészeti Központ

Győr, Czuczor Gergely u. 17.

Nyitva: H-P.: 9-17 óráig

Telefon: 96/512-690, 20/261-59-65

e-mail: vaskakas@vaskakas.hu

 

Belépőjegyek válthatók az adott rendezvény helyszínén a műsorkezdést megelőző 1 órával.

 

A műsorváltoztatás jogát a rendezők fenntartják.