Győri Tavaszi Fesztivál 2015. március 15 - április 3.

Időpont
2015-03-15 - 2015-04-03
Helyszín
Győr
Kezdés időpontja
2015-03-15
Zárás időpontja
2015-04-03

Győri Tavaszi Fesztivál

2015. március 15 - április 3.

 

 

Március 15. 19.00 óra

Fesztiválnyitó

Köszöntőt mond és a Győri Tavaszi Fesztivált megnyitja: Dr. Somogyi Tivadar, Győr Megyei Jogú Város Alpolgármestere

ExperiDance – Ezeregyév

Idén március 15-én vendégségbe érkezik a Győri Nemzeti Színházba az ExperiDance táncegyüttes Ezeregyév című produkciójukkal, melyet kétszer is eltáncolnak nemzeti ünnepünkön.

A történelmi Kelet és Nyugat határán egyensúlyozó Magyarország múltja páratlanul gazdag. Az ExperiDance Production debütáló előadása 21 táncképben mutatja meg ezt a gazdagságot, a fenséges és a megrázó pillanatokat ebben az extatikus hangulatú darabban. Az egyedi történelem-értelmezésben népünk sorsát az angyali és démoni erők küzdelme mellett a férfiak és nők örök ellentéte formálja, de minden jelenet valódi főszereplője a remény és az élni akarás. A magyar, cigány és erdélyi néptáncok mellett távolabbi szomszédaink, a törökök, németek és oroszok táncát is eltáncolják.

Magyarország ezzel az előadással ünnepelte az ezredfordulót, 2000. március 15-én, a magyar polgári forradalom emléknapján.

 

 

Szereposztás:

 A teremtő: Patonai Norbert

 Lucifer:Boda János

 Ádám: Benkő Dávid

 Éva: Morvai Veronika

 Angyalok: Dénes Nándor, Görög Zoltán, Holman Enikő, Boros Bettina, Zsombori Miklós

 Ördögök: Kökény Róbert, Bistei Judit, Reszneki Domán, Kapitány Dorottya, Pintér Ágota    Lotti

 Továbbá: Balázs Gergely, Filep Viktor, Klausz Bernadett, Lázár Anna Dóra, Mangi Kornélia, Patonai Zsolt, Péli Róbert, Plesovszki Petra, Rimár Izabella, Stana Alexandra, Szerencse Károly

Zene: Rossa László, Gömöry Zsolt, Czomba Imre, valamint a Ghymes

Rendező-koreográfus: Román Sándor

 

 

Március 16. 19.00 óra

A Csík Zenekar koncertje

Helyszín: Richter Terem

Belépőjegy: 3.700,- Ft, 3.500,- Ft

 

“Negyed évszázada, hogy a magyar népzenei élet egyik lelkesen tanuló, tudását szeretettel továbbadó, bátran igényesen alkotó, elismerten népszerű együttese a Csík zenekar.

Ahogyan a szerelem is tud gyönyörű ugyanakkor gyötrelmes lenni, úgy a népzene szeretetében eltelt 25 év is tudott göröngyös útra vinni, illetve egekig felemelő boldogságot adni. Kívánom mindazoknak, akik kíváncsian figyelemmel kísérik a munkánkat, hogy még sokáig leljenek örömet koncertjeinken az általunk játszott dallamok hallgatásában. Ezzel magunknak is kívánom ezt, hiszen hosszú ideig szeretnénk még mosolygó szemű, boldog, meghatott arcokat látva játszani, tudva, hogy van kinek muzsikáljunk.” (Csík János)

 

 

Március 18. 17.00 óra

Agárdy Gábor ikonkiállítás

Helyszín: Múzeumház

Belépőjegy a Múzeumház jegypénztárában váltható

 

Agárdy Gábor maga írta meg visszaemlékezésében, hogy „a festészettel” hat éves korában, Szegeden találkozott először, amikor egy labdával berúgta Erdélyi Mihály festő ablakát. Az ikonok világa 1968-ban Szófiában, az Egri Csillagok című film forgatásán ejtette rabul, amikor az eső elöl bemenekült egy templomba, megérezte, hogy az ikonfestés a küldetése. Az aranyozás technikáját Szász Endrétől tanulta. A színész művészi színvonalon hódolt hobbijának, ezt bizonyítja, hogy Göncz Árpád köztársasági elnök a korona általa készített másolatát ajándékozta a Vatikánnak.

Technikailag és teológiailag egyaránt felkészülten alkotott. Műveit száz-százötven éves deszkadarabokra készítette, és ikonfestő színekkel festette. Ősi minták alapján dolgozott. Agárdy Gábor egyik ikonja ajándékként került II. Alekszijhez, minden oroszok pátriárkájához.

 

Külön köszönet a színész özvegyének, Rácz Boriskának az ikonok közreadásáért, valamint Hambuch Gerdának, a MOM igazgatójának, a technikai segítségért.

 

Kiállítás megnyitó: március 18. 17.00 óra

A kiállítást megnyitja: Dr. Somogyi Tivadar, Győr Megyei Jogú Város Alpolgármestere

Megtekinthető: március 19 – április 3.

Keddtől vasárnapig 10.00 – 16.00 óráig

 

Március 20. 17.00 óra

Pinokkió

A Budapest Táncszínház előadása gyerekeknek

Helyszín: Bartók Béla Megyei Művelődési Központ

Belépőjegy: 1.000,- Ft

Örök mese egy nagy nevettető felfogásában… Pinokkió ugyanannyira a gyermeki fantázia és szabadság, mint a felnövő tékozló fiú jelképe mindannyiunk számára. Geppetto mester ügyes kezével egy kis fabábut készít a háza előtt talált tuskóból. Vidám fiúcska kinézetűre sikeredik és Pinokkió névre, kereszteli. Benne látja fiát, akit mindig is szeretett volna, de nem kapta meg soha a sorstól. A mester legnagyobb meghökkenésére a kis bábu életre kel. Eladja köpönyegét is, csak hogy a kíváncsi és rosszcsont kisfiú iskolába járhasson. Ám Pinokkió naivságát kihasználja sok alattomos figura, akik miatt rossz útra téved. Hihetetlen kalandokba keveredik, miközben atyja keresi mindenütt, és egy Jótündér vigyázza lépéseit… Az elképesztő utazás végén visszatér, hogy gondját viselje édesapjának.

Egy felvonásos táncjáték gyerekeknek, 4-10 éves korig ajánlott.

Koreográfus: Földi Béla

 

 

Március 21. 19.00 óra

Keresztes Ildikó koncertje

Helyszín: Richter Terem

Belépőjegy: 2.500,- Ft, 2.300,- Ft

 

Keresztes Ildikót senkinek nem kell bemutatnunk, hiszen az ország egyik legnépszerűbb énekesnője. Több zenekarban énekelt már, ezek voltak az Ungár zenekar, a Rózsaszín Bombázók, a Kormorán, a Keresztanya, a Jeff Porcaro emlékzenekar, a Janis Joplin emlékzenekar, az East, és az Omega. Ildikót több, mint ötven lemezen énekelt, amelyekből 25 arany és néhány platina lett. Eddig öt szólóalbuma látott napvilágot, amelyekről legismertebb dalai többek között a Nem a miénk az ég, A csönd éve című duettje Balázs Fecóval, vagy a Boldogság gyere haza, amely a Csak szex és más semmi című film egyik betétdala is volt. A marosvásárhelyi születésű énekesnő az elmúlt néhány évben ért pályája csúcsára, amikor az RTL Klub X-Faktor című tehetségkutató műsorának egyik mentora lett. Ildikó azonban elsősorban énekesnőként ismert, aki egyedül, trió formájában, de főleg saját zenekarával koncertezik. A csapattól Ildikó legismertebb dalait, illetve hazai és külföldi slágerek feldolgozásait hallhatja a közönség, főleg klasszikus rock stílusban és persze fergeteges hangulatban.

 

 

Március 22. 11.00 óra

Hangszercsodák

Mandel Róbert gyerekeknek szóló hangszertörténeti interaktív, beszélgetős-zenélős előadása

Helyszín: Zichy-palota

Belépőjegy: 500,- Ft

 

Mandel Róbert muzsikus és hangszertörténész olyan különleges zeneszerszámokon játszik és mesél róluk a gyerekeknek, amelyeket Magyarországon soha, vagy legfeljebb nagyon ritkán lehet látni és hallani. A trombula (dorombér), a violon de fer (szöghegedű), az ocarina, a trompette marine vagy a vielle a roue (forgólant) mind nagyon izgalmas instrumentumok, melyekről szórakoztató, meseszerű történetek is születtek. Az előadás interaktív, a gyerekek nemcsak részt vesznek benne, hanem hozzászólnak sőt néha még énekelnek is. Gyerekeknek, családoknak nagyon izgalmas és érdekes program.

5 éves kor feletti gyerekeknek ajánlott.

 

 

Március 22. 10.00 – 16.00 óráig

A hímes tojás napja

A Gyermekek Háza szervezésében

Helyszín: Gyermekek Háza

Ingyenes

 

A Győri Tavaszi Fesztivál keretében ismét sor kerül a Hímestojás kiállításra és vásárra a Gyermekek Háza szervezésében.

Ebben az évben is eljönnek hozzánk azok a tojásírók az ország különböző vidékeiről, akik bemutatják nekünk a különféle technikákkal készített alkotásaikat. Lesz itt karcolt, patkolt, áttört, viaszolt, levélrátétes, sárközi, gyimesi és moldvai csángó motívumokkal díszített hímes tojás.

Programunkkal szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy a legifjabb nemzedék is hallhasson a régi hagyományokról, megismerkedjenek a tojásfestés ősi motívumaival, hogy felkeltsük bennük az érdekélődést szüleik, nagyszüleik ünnepei iránt.

 

 

10.00-16.00 óra                   Hímestojás kiállítás és vásár

                                                Kirakodóvásár kézművesek portékáiból az udvaron

10.00 – 15.00 óra                   Húsvéti játszóházak (tojásfestés, tésztasütés,

                                                különféle húsvéti dekorációk készítése)

15.00 – 16.00 óra                   Szakajtó mesék

                                                Aki mesél: Fábián Szabolcs Csutkó

 

Kiállítók:

Kóczánné Ács Szilvia (Győr), Huszákné Czencz Marietta (Báta), Csizy Istvánné (Balatongyörök), Gyulai Orsolya (Budapest), Szelesné Kása Ilona (Lakitelek), Bakó Ildikó (Takácsi), Csordás Csabáné (Szombathel)y, Pillerné Marton Emőke (Budapest), Kiss Kálmánné (Kaposvár), Lengyel Géza (Budapest), Kiss Kálmán (Kaposvár), Csákányi Zoltán (Budapest), Bércziné Szendrő Csilla (Esztergom), Bereczné Lázár Nóra (Hódmezővásárhely)

 

 

Március 26. 17.00 óra

25 éve újult meg a Műhely folyóirat

Helyszín: Zichy-palota

Ingyenes

 

A győri Műhely 25 évvel ezelőtti megújulása óta számos költőt, írót, kritikust indított el a pályán, s jó néhány ma már tekintélyes alkotó publikált fiatalon is a folyóiratban. Közülük szerepel néhány ezen a rendezvényen, így Tatáról Jász Attila, a Felvidékről Csehy Zoltán, a Vajdaságból Beszédes István és Danyi Zoltán, Pécsről Méhes Károly, Bakonybélből Takács Nándor, a 25 év alatti szerzőket pedig a kecskeméti Pintér Kitti képviseli. Megszólalnak a folyóirat szerkesztői is: Horváth József, Kurcsis László, Mártonffy Marcell és Villányi László. Csakúgy, mint a győri szerzőket felvonultató esten, diákok előadásában most is hallhatunk fontos gondolatokat a 25 év számaiból.

Muzsikál: Ittzés Gergely

Műsorvezető: Pottyondy Nóra

 

 

 

Március 28 – április 3.

Húsvéti kirakodó vásár

Helyszín. Arany János utca

 

A Húsvét a tavaszvárás és a keresztény világ legnagyobb ünnepe, ami idén április 5-ére és 6-ára esik. A tavaszköszöntő húsvéti vásárban egyedi kézműves termékek, gyönyörű ajándékötletek, különleges finomságok széles választéka várja a látogatókat. Kézzel festett tojások, díszek, tűzzománc és ötvös ékszerek, kerámia termékek, kézműves szappanok, kézi szövésű szőnyegek és sok más érdekes portéka sorakozik fel az Arany János utcai vásár kézműves pavilonjaiban.

 

 

 

Március 29. 19.00 óra

Nyolc nő – a budapesti Játékszín előadása

Helyszín: Bartók Béla Megyei Művelődési Központ

Belépőjegy: 3.700,- Ft, 3.200,- Ft

 

 Robert Thomas "női darabja" egy igazi klasszikus krimi: a "gyilkos köztünk van". A hó elzárta a külvilágtól a hegyvidéki házat, ahol a karácsonyi készülődés közben holtan találják Marcelt. A házban lévő nyolc nő az áldozat anyja, felesége, húga, sógornője, két lánya és két háztartási alkalmazottja. Ki lehet a gyilkos? Nyolcuk közül természetesen bárki. Esetünkben azonban nem érkezik meg a csavaros eszű detektív, hanem a nyolc nő együtt kezd hozzá a nyomozáshoz. Ennek során vitáknak, árulásoknak és kitárulkozásoknak vagyunk tanúi. Hamarosan kiderül, hogy mindenkinek van valami takargatni valója, és lett is volna oka a gyilkosságra. Miközben a tragikus és kegyetlen igazság napvilágra kerül, az álarcok lehullnak, a képmutatók lelepleződnek. Nemrég nagysikerű film készült a színdarabból

Catherine Deneuve főszereplésével.

 

Gaby, az anya HERNÁDI JUDIT

Susanne, az idősebb lánya LÉVAY VIKTÓRIA

Catherine, a fiatalabb lánya ERDÉLYI TIMEA

Louise, az új szobalány OROSZLÁN SZONJA

Mamy, a nagymama PÁSZTOR ERZSI

Augustine, Gaby nővére ZSURZS KATI

Madame Chanel, a nevelőnő ANDAI GYÖRGYI / TÓTH JUDIT
Pierette DOBÓ KATA

 

 

 

Március 30. 19.00 óra

Frank Sinatra – A Hang

Egy életmű dalban és táncban

A 15 éves ExperiDance és a Békéscsabai Jókai Színház produkciója

Helyszín: Bartók Béla Megyei Művelődési Központ

Belépőjegy: 4.200,-, 4.000,- Ft

 

Frank Sinatra hangja, mint az olvasztott csokoládé, mosolya szeretnivalóan kisfiús, maffiózó barátai nem ismernek tréfát. Nem csoda, hogy egész Hollywood a színész-énekes lábai előtt hever, még akkor is, ha Ava Gardner, Marilyn Monroe vagy Marlene Dietrich ragyogja be a vörös szőnyeget… Kubai szivartól füstös lokálok, női cipőben felszolgált pezsgő, hűvös fegyvereken megcsillanó holdfény, egyszóval a swing aranykora bódítja el a nézőt az ExperiDance és a Békéscsabai Jókai Színház közös produkciójában, mely az énekes karrierjének magasságait és mélységeit mutatja be.

Sinatra legnagyobb slágereit Vastag Tamás adja elő, aki egyszerre ellenállhatatlan sármőr és az anyja árnyékából kilépni képtelen, sodródó figura a színpadon. Simlis gengszterek, káprázatos színésznők és az ExperiDance erotikusan elegáns táncosai vonulnak fel mellette a Frank Sinatra – A Hang című produkcióban, mely Szomor György és Román Sándor közös alkotása.

 

 

 

Április 2. 19.00 óra

Magyar Rhapsody Project

Helyszín: Egyetemi Hangversenyterem (egykori Zsinagóga)

Belépőjegy: 2.000,- Ft

 

Nagy magyar klasszikusok egyedi hangzásvilággal! Liszt, Erkel, Kodály, Bartók, Kálmán, Lehár, Weiner és Brahms legnépszerűbb melódiái szaxofonra és jazz kvintettre: Magyar Rhapsody Project

 

A Magyar Rhapsody Project tehetséges zenészei sok más sikeres formációban is szerepelnek együtt, a jazz és a színház világán át a gyermekfoglalkozásokig. 2010-ben „Sunshine Jazz” c. lemezükkel elnyerték az év legjobb jazz albuma díjat, ami már a megjelenése napján platinalemez lett. A Budapesti Operettszínház Amerikai Komédia című swingjátékának zeneszerzője Bársony Bálint, aki a produkcióban, az Átrium Film-Színházban maga is színpadra lép a zenekarral.

 

A csapat több műsort is készített gyerekek számára: a Hangold Újra! kezdeményezés célja, hogy a zenélés és éneklés öröme minden fiatal számára elérhető és átélhető legyen. A koncerteken több tucat gyermekkel együtt csendülnek fel a Hangold Újra! album saját szerzeményű dalai. A Hangszersimogató egy interaktív foglalkozás, ahol a legkülönlegesebb hangszereket ismerhetik meg és próbálhatják ki a csemeték - vagy akár az érdeklődő felnőttek is. Végül, de nem utolsó sorban a Star Jam Session projekt egy 2005 óta létező örömzenei koncertsorozat, ahol bármi megtörténhet, a legkülönbözőbb zenék és stílusok szólalnak meg. Idén többek között a Boney M. tehetséges énekesnőjével, Sheila Bonick-kal lép fel a csapat.

 

A Magyar Rhapsody Project koncertjein nagy magyar klasszikusokat (Liszt, Erkel, Kodály, Bartók, Kálmán, Lehár, Brahms és Weiner) hallgathatunk egyedi hangzásvilággal, szaxofonra és jazz kvintettre hangszerelve.

 

Bársony Bálint - fúvós hangszerek

Elek Norbert - billentyű

Máthé László - basszusgitár/bőgő

Rieger Attila - gitár

Tar Gergely - ütőhangszerek

Végh Balázs – dob, ütőhangszerek

 

 

A Győri Tavaszi Fesztivál társszervezője a Győri Nemzeti Színház

 

Győri Nemzeti Színház programjai a Tavaszi Fesztivál ideje alatt:

 

március 15. 15.00 és 19.00 ExperiDance – Ezeregyév – Nagyszínház
március 15. 19.00 Tavaszi fesztivál megnyitó – Nagyszínház

március 22. 19.00 Csinibaba – Nagyszínház

március 28. 19.00 Mozart: A varázsfuvola – premier – Nagyszínház

március 29. 15.00 Mozart: A varázsfuvola

március 31. 17.00 Mozart: A varázsfuvola

április 2. 19.00 Mozart: A varázsfuvola

április 3. 19.00 Mozart: A varázsfuvola

 

Jegyek vásárolhatók:

 

Látogatóközpont – Győr

Győr, Baross út 21.

Nyitva: H-P.: 9-17 óráig; Szo.: 9-15 óráig; V.: zárva

Telefon/fax: 96/311-771, 96/336-817

e-mail: gyor@tourinform.hu

 

Győr+ Média Pavilon

Győr, Baross út

Tel.: +36-20-970-05-80

 

Richter Terem

(A Csík zenekar és Keresztes Ildikó koncertjére)

Győr, Aradi Vértanúk útja 16.

Nyitva: H-P.: 10-17 óráig

Telefon: 80/205-015

e-mail: jegy@gyfz.hu vagy office@gyfz.hu

 

Belépőjegyek válthatók az adott rendezvény helyszínén a műsorkezdést megelőző 1 órával.

 

A műsorváltoztatás jogát a rendezők fenntartják!

 

A részletes program az alábbi honlapokon is olvasható: www.mufegyor.hu; www.gyor.hu; valamint megjelenik a Győr+ hetilap fesztiválújság mellékleteként.