Győri Nép- és Világzenei Fesztivál

Időpont
2018-09-14 - 2018-09-16
Helyszín
Győr, Dunakapu tér
Kezdés időpontja
2018-09-14
Zárás időpontja
2018-09-16

Győri Nép- és Világzenei Fesztivál

2018.09.14-2018.09.16.


Népzene, néptánc és világzene 3 napon keresztül, 2 színpadon a Dunakapu téren, az első Győri Nép- és Világzenei Fesztiválon 2018. szeptember 14-16. között.

 

A három nap műsorvezetője Laposa Julcsi, Junior Prima díjas népzenész, kultúraközvetítő - zenei mediátor, 50 tehetséges magyar fiatal (2017)

 

 

 

 

 

2018. szeptember 14. péntek

16:30
Apnoé zenekar: Kincskereső kisködmön
zenés mesejáték gyerekeknek
Helyszín: Kis színpad

 

Az Apnoé zenekar merészet gondolt és a kortárs költő, Lackfi János közreműködésével, a Gryllus Kiadó gondozásában készített egy modern, teljesen új felfogásban edzett, némi humorban fürdetett feldolgozást, vagy inkább átiratot. Eddig járatlan ösvényeken, az Apnoé-tól megszokott minőségben vezetik el kicsi és közepes korú közönségüket, talán még a nagyobbakat is a Kincskereső kisködmön egyszerre mesés és valóságos világába.

Kevés olyan tízen túli lakója van csinos kis országunknak, aki ne ismerné Gergő, Pálistók Peti, a mégsem tündér Malvinka, a

 Kisködmön és a többiek néhol kedves, másutt szívszorító történetét. Sokunknak ez az első könyvélménye. Móra Ferenc öröklétű tanmeséje a szeretethez, barátságho

z, tisztaszívűséghez és megannyi magasztos eszméhez ad iránytűt a kezünkbe immár 100 esztendeje. A regény apropóját csak fokozza, hogy az első filmes adaptációja szintén jubilál, kerek ötven éve, 1968-ban készült el a filmváltozat.


 

 

 

18:00

Góbé zenekar

Helyszín: Nagy színpad

A hattagú budapesti Góbé zenekar a Kárpát-medencei népzenei hagyományt szabadon variálja, lazán és izgalmasan kapcsolja a jazz, a blues, a reggae és a klasszikus zene elemeivel. Dalaik arányérzékről, iróniáról tanúskodnak, jól kihasználják a különböző műfajokban rejlő energiákat, hangulatokat. Egyaránt otthonosan mozognak a belvárosi klubokban, táncházakban és a fesztiválokon. Produkciójuk népzenének nem elég autentikus, könnyűzenének túl folk-os, s a komolyzenei hatások miatt pedig végképp besorolhatatlan. Céljuk, hogy divatba hozzák a népzenét, új és mindenki számára élvezhető formában.

Tagok: Rigó Márton – hegedű, brácsa, ének; Vizeli Máté – brácsák, hegedű, gitár, koboz, vokál; Egervári Mátyás – cimbalom, brácstambura, fúvós hangszerek; Csaszyni Imre – basszprímtambura, ének, vokál, brácsa; Tímár Márton – nagybőgő; Czupi Áron – dob, ütőhangszerek, ének

 

19:00

 

Marcel Hutter
Helyszín: Kis színpad

Marcel Hutter a XXI. század új „csodahangszerének”, a handpan-nek jeles képviselője és nemzetközileg ismert játékosa. Játékában olyan formán kombinálja a melodikus és a perkusszív jellegű elemeket, hogy az egyaránt magával ragad minden korosztályt. Egyedi játéktechnikája a legnagyobb handpan-játékosok közé emeli őt. Néhol melankolikus dallamaival, néhol pörgősebb játékstílusával, de mindig mély hatást kelt a közönség körében.

 

 

 

 

 

 

 

21:00
Parno Graszt

Helyszín: Nagy színpad

A Parno Graszt csaknem harminc éve működő, nemzetközileg is ismert és elismert, a tradicionális hagyományokra nagy hangsúlyt fektető cigány zenekar. Mind zenéjükkel, mind pedig koncertjeikkel az autentikus, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei roma népzene népszerűsítését, ápolását és tovább örökítését kívánják megvalósítani, hazai és külföldi porondokon egyaránt. A Parno Graszt a roma kultúra (zene, tánc, nyelv) népszerűsítésében, s ezáltal hazánk sokszínű zenei kultúrájának európai terjesztésében is jelentős szerepet vállal. 
Az együttes az autentikus cigányfolklórból meríti repertoárját, hagyományos hangszereléssel, mint kanna, kanál, tambura, gitár, nagybőgő, szájbőgő. A zenei anyagot Romániában és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében gyűjtötték azzal a céllal, hogy megőrizzék és megismertessék a közönséggel a cigány társadalom hagyományait, zenei és tánckultúráját.

Tagok:  Szilágyi Antal (vocals, guitar, tambura) // Oláh Viktor (vocals, guitar, dance) // Horváth Sándor (vocals, spoons, dance) // Jakocska János (vocals, guitar) // Váradi Mária (vocals, dance) // Balogh Mária (vocals, dance) // Oláh Krisztián (vocals, accordion) // Oláh János (double bass) // Németh István (oral bass, churn)

 

 

2018. szeptember 15. szombat

15:30 – 17:00
Néptánc a téren!

Közreműkődik:

  • Mosonszentmiklósi Néptáncosokért Egyesület 2017-ben alakult, hogy összefogja a településen működő néptánccsoportokat. Mosonszentmiklóson több, mint százan táncolnak 6-99 éves korig 7 csoportban. A fesztiválon ezek közül a Döglött Rábca Táncegyüttes, amely az iskolás táncosaink szüleiből verbuválódott 2014-ben és a Mosonszentmiklósi PHD Ifjúsági Néptáncegyüttes mutatkozik be. Utóbbi a művészeti iskolát sikeresen elvégző diákokból áll, akik középiskolás éveik alatt sem hagytak fel tánchagyományaink ápolásával. Vendégünk a Rábaszentmiklósi Marcal Táncegyüttes.
  • Regös Táncműhely

Kíséri: Németh Dénes és Zenekara

17:00
NÉPI hang-színek: Zeneovi

Népzenei Játszóház Laposa Julcsival és ifj. Horváth Károllyal


Helyszín: Kis színpad

Az előadás célja különböző népi hangszerek, ritmus-zajkeltő eszközök segítségével megismertetni a népzenei anyanyelvünket. A 

 

rendkívül gazdag kárpát-medencei népzenei kincsből merítve, elsősorban Zala-Muravidék szokásdalait, mondókáit lehet meghallgatni és megtanulni.

 

 

18:00
Aurevoir. zenekar
Helyszín: Nagy színpad

A zsámbéki fiatalokból álló együttes sokszínű zenéjével hamar felhívta magára a közönség figyelmét. Többféle stílust érintenek, legnagyobb hatással az angolszász beat-folk és a Kárpát-medence népzenéje van rájuk. Legvalóbb lényegük azonban éppen az, hogy kategorizálhatatlanok, nem szorítják magukat műfaji határok közé. 2017-es bemutatkozó EP-jük, az Ethno-beat után a Hangfoglaló Program induló előadókat felkaroló támogatásával valósították meg első LP-jük, a Kikötő felvételeit.

Tagok: Agócs Márton - ének, gitár, duda, ír buzuki // Fejér Mihály - ének, gitár, mandolin //
Fejér Ágoston - billentyű, tangóharmonika // Gelencsér Gábor - basszusgitár // Orosz Kristóf - gitár // Pestalits Ambrus - hegedű, brácsa, szaxofon // Szabó Zsolt - viola da gamba // Szűcs Viktor - ütős hangszerek

 

19:00
Folk On 45

Helyszín: Kis színpad

 

A Folk On 45 akusztikus duó főként popzenei, illetve népdal feldolgozásokkal foglalkozik. Repertoárjukat a magyar népdalok és az igényes mainstream popzene egyfajta érdekes és izgalmas keveréke alkotja. Lényege a harmóniák találkozása, egyezése egy adott népdalban és egy hasonló hangulatú, dallamvilágú popdalban, melyet saját ötletekkel egészítenek ki. Az éneken kívül egy akusztikus gitár alapozza meg a számokat. Loop pedált használva teszik lehetővé a teltebb hangzást olykor színesítve.
Tagok: Szőllősi Lala – gitár, vokál // Träger Lili – ének, ukulele

 

 

 

20:30
Szabó Balázs Bandája

Helyszín: Nagy színpad

 

Szabó Balázs dalszerző, énekes, multiinstrumentalista zenész, bábszínész és mesemondó. Előadói pályáját egy szál gitárosként kezdte, de 

mára az ország egyik legnépszerűbb zenekarát vezeti. 2009-ben alapította meg a Szabó Balázs Bandáját, amellyel sajátos zenei és szövegvilágot alakított ki, ebbe hívja újra és újra kalandozni követőit. A magyar népzenét a könnyűzene különböző válfajaival és gyakran klasszikus zenei hangszereléssel ötvöző Szabó Balázs Bandája eddig négy nagysik

erű lemezt jelentetett meg: a Fonogram-díjas Élet elvitelre című album után 2018 tavaszán jelentkeztek a legfrissebb albumukkal, melynek címe Rajtad felejtett szavaim. A zenekar állandó vendége a meghatározó fesztiváloknak, az elmúlt években számos teltházas koncertet adtak Magyarországon és a határontúlon, és olyan neves fesztiválon is bemutatkoz

hattak már, mint a hollandiai Eurosonic, ami Európa legnagyobb showcase fesztiválja. Pályája során Szabó Balázs több díjat is elnyert, kivételes előadói munkássága elismeréseként 2016-ban ő vehette át „az év férfi előadója” díjat a Petőfi Zenei Díjkiosztón.
Zenekar tagok: Acsády Soma – basszusgitár // Ferencz László – dob // Harangozó Sebestyén – gitár // Ölveti Mátyás – cselló, vokál// Szabó Balázs – gitár, hegedű, ének, kaval

 

 

 

 

22:00
ToSoDa Projekt

Helyszín: Kis színpad

A ToSoDa Projekt 2016 tavaszán alakult Kácser Tamás-gitár (Toma=TO), Szombathelyi Patrik-handpan, hangdrum (SO) és Dankowsky Áron-cajon (DA) együttműködéseként. Az azóta eltelt két évben számos fesztiválon, több országban is muzsikáltak már és különleges, egyedi hangzásviláguknak köszönhetően egyre több helyre hívják őket hazánkban és külföldön egyaránt.  Stílusuk meghatározása: sprituális drum‘n bass (is) – többnyire lágy, ellazulós medítatív dallamok, néhol kicsit felpörgetve, egy kis latinos vagy drum’n bass-es lüktetéssel megspékelve.

 

 

 

 

2018. szeptember 16. vasárnap

 

15:30 – 17:00
Néptánc a téren!

Közreműködik:

  •  Cserók Néptáncegyüttes
  •  Csobolyó néptáncegyüttes
  •  Lajta Néptáncegyüttes Mosonmagyaróvár

 

17:00
Görömbő Kompánia zenés interaktív mesejátéka

Helyszín: Kis színpad

A Görömbő Kompánia folkrendezvények, fesztiválok népszerű résztvevője, magyar népmesékből alakított táncos meséivel, mesés-táncházaival. A kb. egyórás előadás valójában közös játék a közönséggel, melyek során kicsik és nagyok aktív szereplőivé válnak a meséknek, és végül egy vidám táncház forgatagát alakítják ki. Unokák és nagymamák, anyukák és apukák mulathatnak együtt, a közös játékban feloldódva. S hogy a mesékben fontos szerepet játszó dudát, tekerőt és egyéb zeneszerszámokat megismerjék, a muzsikusok bemutatják hangszereiket a táncok végeztével.

 

18:10
Fajkusz Banda

Helyszín: Nagy színpad

Autentikus és feldolgozott magyar népzene, valamint folk-metál. Önálló zenekar, a Dalriada együttes állandó közreműködői, valamint állandó kísérőzenekara a soproni Pendelyes és Sopron Táncegyütteseknek.

Tagok: Fajkusz Attila - hegedű, citera, tambura, ének // Erőss Sándor – harmonika // Szőke Gergely - brácsák, gitár, koboz, bugaria, szájharmonika // Szőke Ernő - bőgő, gardon, dob, ének

 

19:30
DzsinnKalaDzsi

Helyszín: Kis színpad

A DzsinnKalaDzsi zenekar 2014 novemberében alakult egy születésnapi jam session eredményeként. A zenei stílusuk nehezen behatárolható és állandóan mozgásban van. Legegyszerűbben fúziós világzenének nevezhető. Szívesen játszanak különböző dallamokat a világ különböző tájairól és ezeket kombinálják más dallamokkal, ritmusokkal. A zenekar mottója: „Bennünk emberekben sokkal több közös dolog van, mint amennyi különbözőség. Ha a zenében megférnek egymás mellett harmóniában különböző népek, kultúrák hangjai, ritmusai, akkor mi emberek is meg tudjuk ezt tenni. A zene az univerzális nyelv.”

Tagok: Latorczai Balázs - didgeridoo // Evgeniia Shubina - darbuka // Kalmár Ádám - cajon // Qingele Qingele - ének, tovsoor // Tóth Csaba - szitár // Kovács Gergő - gitár

 

20:45
Cimbaliband

 

Helyszín: Nagy színpad

Kilenc nagylemez után is töretlenül száguld a Cimbaliband cimbalom meghajtásos tandembiciklije. A Cimbaliband zenéjében a kelet-európai életérzés keveredik a népzenével és a közönség által kedvelt modern zenei stílusokkal. A banda tagjainak jelentős népzenész múltja van, így a Cimbaliband „boszorkány konyhájában” a gyökerektől merített autentikus zenéből kiindulva készülnek a fogások. A zenei csemegéket pedig úgy tálalják elénk, hogy a dalok alapját egy igen különleges hangszer, a cimbalom alkotja,  megfűszerezve egy kis jazz-zel, latin zenével, balkáni ritmusokkal. Mesterien gyúrja össze autentikus népzenei gyűjtéseit és életigenlő szerzeményeit, melynek eredményeként születhetett meg az alábbi pár sor is a Magyar Nemzet hasábjain: a zenekar tagjai „bebizonyították, hogy az autentikus népzene is lehet trendi”. Ez pontosan egybevág az energiáktól duzzadó Cimbaliband mottójával: „Recycle”, azaz feldolgozni és újra megszerettetni a fiatalokkal a hazait!

Tagok: Unger Balázs - cimbalom, ének // Unger Gergő - gitár, koboz, ének // Solymosi Máté - hegedű, kontra // Tóth Gergely - nagybőgő, basszusgitár // Babos

 Lőrinc - dobok, cajon, derbuka, konga, kanna


Folyamatos  programok:
Knap Zoltán fotóriporter kiállítása Táncoló babszemek címmel.

Nemrégiben jelent meg Knap Zoltán fotóriporter könyve, Táncoló babszemek címmel. Ezúttal csaknem kétszáz képben mutatja be egy néptánc együttes életét. Az Újbudai Babszem Táncegyüttes fellépései mellett természetesen a kulisszák mögé is benézhetünk. A színfalak mögött a gyerekek amíg izgatottan készülnek, a fegyelmezettség mellett néha egy-egy csíntalanságnak vagy könnycseppnek is tanúi lehetünk.

A könyvben látható képek, az együttes elmúlt öt évének fellépésein készültek. A képeken jól kirajzolódik, hogy a gyerekek mindig nagy örömmel mutatják be a megtanult táncokat, szívesen veszik fel a különböző, tájegységeinkre jellemző népviseletet. Nagy izgalommal állnak a zenekar, vagy akár a zsűri elé, a szóló, csoportos táncversenyeken, mely megmérettetéseken több táncos is kiválóan helyt állt. A gyerekek többsége a tánccal nagyon sok mindent kifejez, legalábbis ezt próbálja meg bemutatni Knap Zoltán objektíve. Ugyanakkor segíti is őket az iskolai tanulás során. A gyerekek egyébként Tímár Sándor módszere alapján tanulnak. Így a tánc számukra csak játék és szórakozás. Még a legnehezebb lépéseket is képesek önfeledten a tanulási nehézségeket elfeledve játszva megtanulni. A könyv szerkesztésében Keleti Éva segített, aki nemcsak hazánk elismert fotográfusa, de a tánc és a mozgás is közel áll hozzá. Knap Zoltán több, mint húsz éve fotóriporterként dolgozik. Megfordult különböző heti- illetve napilapoknál, jelenleg az egyik szórakoztató napilapnál fotórovatvezető. Több sajtófotó díjat is tudhat maga mögött.

A kiállításon az album képeiből kaphatunk egy kis ízelítőt.

 

 

Kézműves programok: gyöngyfűzés, csuhézás, korongozás, kosárfonás bemutató
péntek - vasárnap: 16:00-19:00

Népi Játszóház: Népi Ügyességi Játékok és Kukoricás Játszó

Az ország különböző tájairól érkező kézműves mesterek kirakodóvásáraA műsorváltoztatás jogát fenntartjuk.