Győri Legendák Napja és X. Győri Rotary Fröccsnapok

Időpont
2014-07-18 - 2014-07-20
Helyszín
Győr, Széchenyi tér
Kezdés időpontja
2014-07-18
Zárás időpontja
2014-07-20

Győri Legendák Napja és X. Győri Rotary Fröccsnapok

2014. július 18-20.

Győr, Széchenyi tér

 

 

 

A Rotary Fröccsnapok rövid története:

 

-Nagyságrendben 10 éve született meg a Győri Rotary Clubban, hogy méltó képen éves rendszerességgel emléket kellene állítani a híres győri feltalálónak Jedlik Ányosnak.

-Dr Horváth József ügyvéd elgondolása nyerte el a club tetszését, nevezetesen az, hogy szervezzünk jótékonysági fröccskínálást és a befolyt összeget ajánljuk fel a Kazinczy Szép Magyar Beszéd Verseny határainkon túlról érkező magyar ajkú diákok utazási, stb.. költségeinek fedezésére.

-Az első fröccs kínálás a Hotel Konferencia dísztermében történt meg ahol Horváth dr bejelentette, hogy szóvédjegy oltalom alá helyezte a „Fröccs Városa” szóösszetételt.

-Az évek során Győr Városával szorosan együttműködve minden évben megjelent a Club egy-egy nagyobb fesztiválhoz kapcsolódva kis fröccskínáló faházával. Történt ez hol egy Terményáldáshoz kapcsolódva, hol egyéb rendezvénnyel együttesen. Több éven keresztül önálló Fröccsfesztivállá fejlődött a rendezvény.

-Ez évben másodszor, Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata felvetésére a Győri Legendák Napját kiegészítve, azzal egyidejűleg kerül megrendezésre immáron X. alkalommal a Győri Rotary Fröccsnapok, a győri Rotary Club és a Győri Művészeti és Fesztiválközpont közös szervezésében.

-A támogatandó cél nem változik: a bevételből a Szép Magyar Beszéd versenyt támogatja valamennyi résztvevő Rotary Club, és egyéb civil szervezet.

-Résztvevők: a Győri , a Győrújbaráti, a Rába, a Veszprémi, a Komáromi, és a MosonmagyaróváriRotary Club, a Somlói Borlovagok, és a hagyományosan közreműködő Kazinczys diákok a zsíros kenyérrel

 

2013 óta a Vaskakas Ünnepi Játékok helyett egy új tematikájú fesztivál kerül megrendezésre, melynek célja a vaskakas legendán kívül a többi győri legenda felelevenítése. A Győrhöz kapcsolódó történetek sorában nagyon fontos helye van a „szódavíz és a fröccs feltalálásának” is, így nem véletlen, hogy a Győri Legendák és a Fröccsnapok egy közös nyári hétvégére került. Sok izgalmas és különleges program eleveníti fel a régi történeteket, hogy ezeken keresztül bemutassuk városunk történelmét, szép helyszíneit az idelátogatóknak, de minden bizonnyal számos újdonságot tartogat a fesztivál a győri lakosoknak is.

- A látogatók naponta több alkalommal betekinthetnek majd a múltba a Győri Nemzeti Színház stúdiósainak rövid, humoros színi jelenetei segítségével.  Ugyanezeket a történeteket szakavatott idegenvezetéssel is meghallgathatják, sőt, a Győri Városi Levéltár kiállításán korabeli dokumentumok segítségével az igaz történetek nyomába is eredhetnek.

- Ismét látogatható lesz a város régi börtöne, ahol bűnről és büntetésről szól majd az előadás, benne a lőcsei fehérasszony és a győri vár elestének történetével.

- Egy újabb kutatás részleteivel ismerkedhetnek meg az érdeklődők dr. Lanczendorfer Zsuzsanna előadásai során: egy bűnügyi történet részletei bontakoznak majd ki, mely szorosan kötődik Jedlik Ányoshoz is, és a szájhagyomány nyomán legendává vált, sőt ponyvaként is megjelent, valamint a Győr környéki, állatokhoz és növényekhez kapcsolódó legendákról mesél az érdeklődőknek.

- A délelőtti előadások a gyerekeket szórakoztatják az Apátúrház előtti kis színpadon. A játszóházi foglalkozások a győri legendákról szólnak majd, sőt, a téren felépülő játszótér nagyméretű játékai is szorosan kapcsolódnak a témához, hiszen többek között lehet majd vízi pisztollyal szódásüvegre célozni, sőt elkészül a gyerekek közös kakasdombja is, főleg, ha mindenki segít…

- A három nap során sok-sok zenei program várja a közönséget. A számos amatőr együttes mellett színpadra lép Korpás Éva és zenekara, a Váczi Eszter Group, a Group ’n’ Swing Gájer Bálinttal, a Balázs Elemér Group és Szőke Nikolett, a Kiele Swing Cats és a Hot Jazz Band.

 

                                                  Győri Legendák Napja                                                      

                                                               Program

 

2014. június 18. péntek

 

15.00 – 17.00 Börtöntúra a Lőcsei fehérasszony nyomában

Ingyenes idegenvezetés

Vezeti: Mihályi Miklós

Indulás a Látogatóközpont elöl

 

2014. július 19-20. szombat - vasárnap - folyamatos programok

 

 Jótékonysági fröccs és zsíros kenyér kínálás a Rotary Club faházaiban

 

Földalatti sétálószínház - A bűn pincéje

Helyszín: a Városi Levéltár alatt, a város épen maradt középkori tömlöcében.

„A mintegy negyven perces sétát Thurn báró vezeti, aki 1596-ban érkezik a törökök által megszállt Győrbe, hogy a várost feladó Ferdinánd Hardegg várparancsnok állítólagos árulása ügyében nyomozzon. A csupán gyertyákkal megvilágított, nyomasztó folyosókon és termeken haladva a nézők részt vehetnek a bácsai boszorkányperen, megismerhetnek néhány korabeli büntetésformát, és megelevenednek a középkor híres - hírhedt nőinek bűntettei is. A cellasoron találkozhatunk az egykor valóban itt raboskodó híres fogollyal, a lőcsei fehér asszonnyal. Előadásunkon egyszerre maximum 30 főt tudunk körbevezetni, tíz éven aluliaknak még szülői felügyelet mellett sem ajánljuk a programot. Hideg van, majdnem sötét, és egyenetlen a talaj, csak az jöjjön, aki bírja…”

Játsszák: Pingiczer Csaba, Bertalan Zita, Somogyi István, Balogh Anna, Kszel Attila, Csizmadia Örs, Keresztesi Dávid, Máté Richárd, Karácsony Gergő, Czakó Julianna, Iván Orsi, Molnár Virgínia, Molnár Saci, Horváth Éva, Daróczi Noémi, Pásztor Gábor

Előadások mindkét napon 11.00, 12.00, 17.00, 18.00, 19.00, 20.00, 21.00 órakor

Belépő: 300 Ft/fő

 

Játszóházak gyerekek részére

10.00 – 13.00 és 16.00 – 19.00 óráig

A Kocka Művészeti Egyesület munkatársainak vezetésével

Az apró tárgyak, játékok készítése közben a gyerekek megismerhetik a vastuskó, a fröccs, a frigyláda, a vaskakas, Szent László és Mária Főhadnagy történetét

Helyszín: a Mária-oszlop melletti kézműves sátor

 

Játszótér a Széchenyi téren gyerekek és játékos felnőttek számára, ördöngős logikai és ügyességi játékok, feladványok a győri legendákhoz kapcsolódóan

 

Kirakodó vásár

 

 

2014. július 19. szombat

 

10.00 Utcai legendamutogatás

„Huszonhét stúdióssal és négy színművésszel – Kardos Róbert, Pingiczer Csaba, Molnár Zsolt és Mészáros Tamás – idén is arra vállalkoztunk, hogy bemutatjuk a járókelőknek Győr város híres legendáit, illetve olyan személyek és események „színpadi aszfaltrajzát”, amelyek valami módon városunkhoz kötődnek. A hagyományos témák mellett – vaskakas, frigyláda, vastuskó, a fröccs feltalálása, stb.- idén modernebb idők legendáival is próbálkozunk, mint például a 6:3, vagy a győri kézilabdás lányok legendája. Előadásmódunk egy középkori vásári formára épül, gyorsan változó élőképekre, és egy dobszóval megemelt „hangalámondásra” számíthatnak a nézők, természetesen nem túl komoly megközelítésben.” (Kszel Attila, művészeti vezető)

Helyszín: 3 kis színpad, a Szódásüveg szobornál, az Apátúrház előtt és a Szent György szobornál a Baross úton

 

11.00 Koncert gyerekeknek - Hangvarázs – Bolba Éva és a JAZZterlánc

A Bolba Éva és JAZZterlánc egy olyan formáció, amely a jazz zenén keresztül szeretne eljutni a gyerekekhez.

Fontosnak tartják, hogy már pici korban megismerjék és megszeressék ezt a csodálatos műfajt, melynek jellegzetességeit 

finoman belecsepészik a dalokba. A zenekar három tagja, Bolba Éva (ének), Bera Zsolt (harsona) és Szili Róbert (gitár)

a Hot Jazz Band zenekarban játszottak együtt. Jazz zenészként és szülőként is boldogan lépnek színpadra a gyermek közönség előtt.

Helyszín: az Apátúrház előtti színpad

 

11.00 Legendák és igaz történetek – Török idők nyomában

Ingyenes idegenvezetés

Vezeti: Sárközi Dalma

Indulás a Látogatóközpont elöl

 

15.30 Csodálatos folyadékok

A Mobilis Győr látványos vizes – áramlásos kísérletei

Helyszín: az Apátúrház előtti színpad

 

16.00 Utcai legendamutogatás

A Győri Nemzeti Színház stúdiósainak és színészeinek előadásai

Helyszín: 3 kis színpad, a Szódásüveg szobornál, az Apátúrház előtt és a Szent György szobornál a Baross úton

 

16.00 Győri legendák nyomában - tárlatvezetés a Győri Városi Levéltár kiállításán

Vezeti: Bana József levéltár-igazgató

Helyszín: Győr, Rákóczi F. u. 1.

 

17.00 A „győri csuda” - Krimiből ballada, avagy egy Jedlik „legenda” nyomában

Dr. Lanczendorfer Zsuzsanna előadása egy helyi (péri) gyilkosságballada valóságelemeit mutatja be. Az igaz történet és a belőle született ballada egy XIX. századi rablógyilkosságról szól, amit nemcsak a szájhagyomány műfajai őriztek meg, hanem megtalálható ponyván, sőt a korabeli sajtóban is. Ugyanis az elkövető akasztása rosszul sikerült, így az jogi problémát okozott. Az igaz történetnek orvostörténeti kuriózuma is van, mivel a kivégzett gyilkoson orvosi kísérletet hajtottak végre Jedlik Ányos által kifejlesztett gyógyászati indukciós készülékkel, a „defibrillátor ősével”, ami miatt újra éledt. A program a tett helyszíneinek megtekintésével fejeződik be. (volt vármegyeháza kivégzőudvara, börtöncella, siralomház).

Az előadás helyszíne: Múzeumház (Bécsi kapu tér 4.)

 

19.00 Utcai legendamutogatás

A Győri Nemzeti Színház stúdiósainak és színészeinek előadásai

Helyszín: 3 kis színpad, a Szódásüveg szobornál, az Apátúrház előtt és a Szent György szobornál a Baross úton

 

2014. július 20. vasárnap

 

Folyamatos programok - mint szombaton

 

10.00 Legendák és igaz történetek – Jedlik és a fröccs

Ingyenes idegenvezetés

Vezeti: Köles Judit

Indulás a Látogatóközpont elöl

 

11.00  Bábszínház gyerekeknek

A macskacicó – (Bárdos Norbert) a Cakkumpakli Színház előadása

Ebben a feldolgozásban Macskacicónk nem egy ártatlan áldozat, hanem nagyon is megérdemelten változtatta át a boszorkány csudaszép királylányból macskává. Azáltal viszont, hogy egy másik szemszögből is látni kezdi a világot, megtanulja értékelni a többi embert, felismeri az egyszerűség mögött a jóságot és a bátorságot. A mese végére pedig  azt is megtudjuk, hogyan lehet egy másik embert annyira szeretni, hogy végül azzá váljon, amire született.

Az előadás után szeretettel várjuk a közönséget a Macskacicóhoz kapcsolódó közös játékunkra.  Közben fotók készülnek, melyek a Cakkumpakli Színház facebook oldaláról letölthetők.

Helyszín: az Apátúrház előtti színpad

 

15 .30 Csodálatos folyadékok

A Mobilis Győr látványos vizes – áramlásos kísérletei

Helyszín: az Apátúrház előtti színpad

 

16.00 Utcai legendamutogatás

A Győri Nemzeti Színház stúdiósainak és színészeinek előadásai

Helyszín: 3 kis színpad, a Szódásüveg szobornál, az Apátúrház előtt és a Szent György szobornál a Baross úton

 

16.00 Győri legendák nyomában - tárlatvezetés a Győri Városi Levéltár kiállításán

Vezeti: Bana József levéltár-igazgató

Helyszín: Győr, Rákóczi F. u. 1.

 

17.00 Természeti világunkhoz kapcsolódó legendák és dalok - Herman Ottó tiszteletére

Balázs Lívia és dr. Lanczendorfer Zsuzsanna néprajzkutatók, tanárok előadása  bepillantást nyújt a természetben élő ember  világába. Hallhatunk meséket, dalokat, nyelvi játékokat, rigmusokat  az állatokról, a növényekről, és  természeti jelenségekről.  A kiváló előadók és kutatók saját gyűjtései ráadásul ízes nyelvjárásban szólalnak meg.

Az előadás helyszíne: Múzeumház (Bécsi kapu tér 4.)

 

19.00 Utcai legendamutogatás

A Győri Nemzeti Színház stúdiósainak és színészeinek előadásai

Helyszín: 3 kis színpad, a Szódásüveg szobornál, az Apátúrház előtt és a Szent György szobornál a Baross úton

 

 

 

    X. Győri Rotary Fröccsnapok

2014. július 18-20.

 

2014. július 18. péntek

 

15.30 A Rotary Club Győr hivatalos programja (találkozó, felvonulás, koszorúzás)

 

17.00 Hámori Sándor és a győri kötődésű gyűjtők szódásüveg kiállításának megnyitója

Helyszín: Rómer Flóris Történeti és Művészeti Múzeum (Esterházy-palota)

 

18.30 Megnyitó

Helyszín: Nagyszínpad

 

19.00 Bécsi úti Blues Band és Dorina Garuci

Wiener Gasse Blues Band - Mark & Friends feat Dorina Garuci                                               

Helyszín: Nagyszínpad

 

21.00 Korpás Éva és zenekara

Kósza szél ... Szécsi Pál emlékkoncert az ESZPÉ zenekar (SK) tolmácsolásában       

Helyszín: Nagyszínpad                                                                                       

 

22.30 Retro disco – Opra Vilivel                                   

Helyszín: Nagyszínpad

 

 

2014. július 19. szombat

 

14.00 Rákóczi Tárogató Együttes koncertje

 

15.00 Nyugdíjas dalkör

Helyszín: Nagyszínpad

 

16.00 Drapán'a Blue Devils

Az újonnan alakult győri formáció a blues klasszikusait idézi a Széchenyit térre

Helyszín: Nagyszínpad

 

17.30 A Váczi Eszter Quartet Belső tenger című koncertje                               

Helyszín: Nagyszínpad

 

19.00 Rotary Regatta Sárkányhajó verseny eredményhirdetése

Helyszín: Nagyszínpad

 

20.00 Balázs Elemér Group és Szőke Nikolett - The New BEGinning

lemezbemutató koncert                                                                                           

Helyszín: Nagyszínpad

 

21.30 Group ’n’ Swing és Gájer Bálint                                                              

Helyszín: Nagyszínpad

 

 

2014. július 20. vasárnap

 

14.00 Jó ebédhez szól a nóta…

Baranyai István és Cigányzenekara muzsikál

Helyszín: Nagyszínpad

 

15.00 Akkordeon

Helyszín: Nagyszínpad

 

16.30 Kilele Swing Cats    

Az együttes zenei alapja a különleges hangzású Hammond orgona, amelyre építkezve igazi retro hangszereken megszólaló swing zenét játszanak. Repertoárjukban felcsendülnek a különböző pop, rock, zenei korszakok legmeghatározóbb dalai, swing stílusra áthangszerelve. 

Helyszín: Nagyszínpad

 

17.30 Apnoé – Víganjárók - lemezbemutató koncert

Az Apnoé fúziós zenét játszik. Az elementáris erejű és frissességű zene alapja a magyar népzene, de ugyanannyira van köze a funky-hoz, vagy akár az underground rockzenéhez is – mégpedig úgy, hogy közben kirobbanóan egyedi.

Helyszín: Nagyszínpad

                                                                                               

19.45 Hot Jazz Band - Szerelemhez nem kell szépség ... az igazi harmincas évek zenéje

Helyszín: Nagyszínpad

 

21.15 Royal Tánczenekar 

A győriek által jól ismert tánczenekar, igazi tánczenével zárja a fesztivált.                     

Helyszín: Nagyszínpad

 

Kísérő programok

 

Városfelfedező Játék

Egy igazán izgalmas és új keletű játék, melyen lényege a játékos felfedezésben, tudásalapú ismerkedésben rejlik. Verses kártyák és egy nagy térkép alapján tájékozódnak a résztvevők a belvárosban pontról pontra, ahol pecséteket kell begyűjteniük. Majd ha mindegyiket megszerezték, a jutalom sem marad el, hiszen a Látogatóközpontban egy modern vastuskó várja a versenyzőket, melybe szöget verhetnek dicsőségképp, felelevenítve a város egykori hagyományát, a vastuskó legendáját.

A játékot kisebb csoportok, családok játszhatják, akik jelentkezését a Látogatóközpontban (Baross G. u. 21.) várják. Ára: 3.000,- Ft.

 

Zichy Ferenc Látogatóközpont programja

A Győri Legendák Napja és a X. Győri Rotary Fröccsnapok alkalmával a Zichy Ferenc Látogatóközpont legendás tárlatvezetéssel várja látogatóit. A káptalandombi séta során a valós történelmi események mellett felelevenednek a magyar szentek és királyok életéhez kapcsolódó legendák. A program során többek közt megismerhetik a Vaskakas, a Szent Mihály szobor érdekes történetét. A séta utolsó állomása a Püspökvár Toronykilátó, ahonnan gyönyörű panoráma nyílik városra. A túra végén meglepetés várja az érdeklődőket: felnőtteknek „fröccsöt ”- püspöki borokból, gyerekeknek szódás frissítőt kínálunk. Ezen kívül a résztvevők quiz-játékon is megmérethetik tudásukat.
Tárlatvezetések 10.00 órától 2 óránként. Az utolsó túra 16.00 órakor indul. (Időtartama ~ 1 és fél óra)

Jegyár egységesen: 500 Ft /fő

 

Győri legendák nyomában - kiállítás

A folyók városáról született legendák világát, azok átalakított változatát mutatja be a kiállítás. A tárlattal azt szeretnék igazolni,

hogy a valóság néha érdekesebb, mint a belőle kreált történet.

Helyszín: Győri Városi Levéltár

9022 Győr, Rákóczi F. u. 1.

A kiállítás megtekintése díjtalan.

 

Két+1 élmény egy áron

A Felfedezések Háza idén nyáron különleges akcióval várja látogatóit: a látványos kísérleti bemutatók és a Mobilis Győr 74 interaktív játéka mellett az Optikai illúziók c. időszaki kiállítás, valamint Víz – fény – hang címmel az National Instruments új interaktív technológiai játékai is megtekinthetők, kipróbálhatók a Mobilisben. A két időszaki kiállítás 2014. augusztus 24-ig látogatható, minden nap 10-18 óra között.

További információk: www.mobilis-gyor.hu, www.facebook.com/mobilis.gyor

 

Rétes vonat

A Látogatóközpont előtt 15.00-18.00 óráig látvány rétes nyújtást tartanak a Guiness-rekodot tartó győri hölgyek. A rétesek egy erre a célra épített kis vonatban sülnek meg, és a helyszínen megkóstolhatók.

 

A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják!

 

További Győrhöz kapcsolódó legendákról az alábbi linkekre kattintva olvashatnak:

 

http://mufegyor.hu/documents/a_legendas_varoshaza.docx
http://mufegyor.hu/documents/asszony_a_verpadon_2014.doc
http://mufegyor.hu/documents/foldrenges_ellen_szent_laszlo.docx
http://mufegyor.hu/documents/szinan_pasa_gyorben.docx