Európa Akusztikus Gitárzenei Fesztivál

Időpont
2017-05-11 - 2017-05-11
Helyszín
Győr, Zichy-palota
Kezdés időpontja
2017-05-11
Zárás időpontja
2017-05-11

2017. május 11. 19:00

Európa Akusztikus Gitárzenei Fesztivál​

Helyszín: Zichy-palota (9022 Győr, Liszt Ferenc utca 20.)

Európa Akusztikus Gitárzenei Fesztivál idén 16. alkalommal kerül megrendezésre az Akusztikus Gitárzene Egyesület és a Győri Művészeti és Fesztiválközpont szervezésében.

Az egyesület szeretné felhívni a figyelmet az akusztikus gitárzene kezdeményező szerepére Európa kulturális világában. Céljuk, hogy az akusztikus gitáron játszott zenék teljességére fókuszálva a divatos fingerstyle-on kívül minden más műfaj is kerüljön az érdeklődés középpontjába.

Az akusztikus gitár hazai ünnepén folk találkozik a rockkal, dzsessz ölelkezik az etnóval, és improvizáció a lehengerlő dallamokkal – a műfaj nagyjainak keze alatt.

Az idei  Európa Akusztikus Gitárzenei Fesztivál 2017 fellépői:

 

Andrés Godoy (Chile)
A chílei származású gitáros egyedülálló jelenség az akusztikus gitárosok világában. 14 évesen egy baleset következtében elvesztette egész jobb karját, ennek ellenére nem hagyta abba a gitározást, és kifejlesztett egy speciálisan a bal kézre épülő komplex játéktechnikát. Speciális pengetési technikát dolgozott és játékát hallgatva fel sem tűnik, hogy a zenéje egyetlen kézének 4 ujjával valósul meg a hangszeren. Zenéje a dél-amerikai zene és a modern fingerstyle ötvözete. Koncertjeivel bejárta a világot és ezúttal hazánkba látogat el.


 

Edoardo Bignozzi (Olaszország)
Az olasz művész 13 éves korában kezdett gitározni majd ezt követően zongorázni. 20 éves korától kezdett foglalkozni a jazzel és klasszikus gitáron tovább folytatta tanulmányait.  A jazz felé Jim Hall, Cristian Escoudè, John Scofield, Mick Goodrick, Joe Diorio muzsikája inspirálta. Számtalan fesztiválon lépett fel, sok TV és rádióműsorban szerepelt. Pályáját nagyban segítette, hogy 1994-ben megnyerte egy római gitárfesztivál nagydíját. Innentől neve az érdeklődés középpontjába került. Zenéjében több kulturális hatást igyekszik ötvözni, kompozíciói a valahol a jazz és a klasszikus zene között helyezkednek el, melyben brazil, indiai hatások is felfedezhetőek.  Több olasz filmhez írt zenét. Számos együttesben működik közre. Világjáró muzsikus. Lemezei több kiadónál is megjelennek, azonban az Acoustic Music Recordsnál kiadott albumok tükrözik legjobban szólista előadói is zeneszerzői kvalitásait. 
 

Stanislav Barek (Csehország)
A cseh akusztikus gitárvilág első számú alakja. Klasszikus zenei tanulmányait magán tanárnál végezte 1972 - 1975 között Jiří Jirmal professzornál. A nyugati könnyűzene térhódításával stílust váltott és az amerikai ragtime és fingerstyle stílusában kezdett játszani szólóban és vált ismertté Európa szerte. Számos tévés szereplése volt a Czech TV, Prima, Nova, TOP TV, TV 1 Schweinfurt (Germany), Televize Wroclaw műsoraiban. Rádiós szereplései közül a  Czech Radio – Vltava, Radiožurnál, Praha, Regina, German Editor´s Office, British Editor´s Office, Evropa 2, Radio Beat, Country Radio, Bonton a legfontosabbak. 1991 óta akusztikus gitárkoncerteket szervez és tevékenységével terjedt el az új gitárstílus Csehországban, melyet segítettek publikációi és kotta kiadványai, valamint hanglemezei. 

Szabó Sándor (Magyarország)
Gitárművész, zeneszerző, zenekutató a 16 húros és bariton gitárok mestereként ismert a gitármuzsika nemzetközi birodalmában. A gitárok mellett játszik lanton, guzhengen, esrajon és bundnélküli gitárokon. Nagyformátumú muzsikus, aki tehetségét az új és az ősi irányzatok, eltérő zenekultúrák, kompozíciós és improvizációs technikák szintézisének szolgálatába állítja, miközben saját zenei gyökerei mindenkor meghatározóak maradtak. Ideálja egy időkön túli ősi forrásokból táplálkozó, a csend és a hang közös természetében rejlő komplex zeneiség. Rendszeresen koncertezik Európában az Egyesült Államokban, Kanadában, Japánban, Koreában, Indiában és Közép-Ázsiában is, és mintegy utazó nagykövete az akusztikus gitár hazai művészetének. Ma már több mint 60 hanglemezen hallható játéka.Belépőjegy: 1000,- Ft, diákjegy: 500,- Ft

 

Jegyek az alábbi helyszíneken vásárolhatók:

 

Látogatóközpont – Győr

Győr, Baross út 21.

hétfőtől-péntekig 9.00-17.00

szombaton 9.00-14.00

vasárnap zárva

Telefon/fax:

96/311-771, 96/336-817

e-mail: gyor@tourinform.hu

 

 

Zichy-palota

 

9022 Győr, Liszt F. u. 20.

96-320-289

e-mail: info@mufegyor.hu

 

Belépőjegyek válthatók a rendezvény helyszínén a műsorkezdést megelőző 1 órával.