Európa Akusztikus Gitárzenei Fesztivál

Időpont
2016-05-10 - 2016-05-10
Helyszín
Győr, SZE Egyetemi Hangversenyterem (egykori Zsinagóga)
Kezdés időpontja
2016-05-10
Zárás időpontja
2016-05-10

 

2016. május 10. 19.00 óra

Európa Akusztikus Gitárzenei Fesztivál

Egyetemi Hangversenyterem (egykori Zsinagóga)

A Nemzetközi Akusztikus Gitárfesztivál a 15. alkalommal új néven, Európa Akusztikus Gitárzenei Fesztivál kerül megrendezésre az Akusztikus Gitárzene Egyesület és a Győri Művészeti és Fesztiválközpont szervezésében.

Az egyesület a névváltoztatással szeretné felhívni a figyelmet az akusztikus gitárzene kezdeményező szerepére Európa kulturális világában.
Céljuk, hogy az akusztikus gitáron játszott zenék teljességére fókuszálva a divatos fingerstyle-on kívül minden más műfaj is kerüljön az érdeklődés középpontjába.

Az akusztikus gitár hazai ünnepén folk találkozik a rockkal, dzsessz ölelkezik az etnóval, és improvizáció a lehengerlő dallamokkal – a műfaj nagyjainak keze alatt.

 

 

Az idei Európa Akusztikus Gitárzenei Fesztivál 2016 fellépői:

 

Alf Wilhelm Lundberg nemrégiben tűnt fel a nemzetközi porondon, aki Norvégiában mint a legígéretesebb tehetség képviseli a műfajt. Alf Wilhelm Lundberg Norvégiában született. Zenei tanulmányait klasszikus zongorán kezdte, majd áttért a jazzre. Közben a gitárjátékot is elsajátította és ma mindkét hangszeren játszik. A gitárjátékát olyan nagynevű mestereknél tanulta, mint Nelson Veras, Paul Galbraith, Ralph Towner és Adam Rogers. Zongoristaként több jazz együttesnek is tagja, azonban mint gitáros többnyire szólóban játszik egy különleges 8 húros, úgynevezett Brahms gitáron. Hazájában a modern gitárzene nagy reménységének tartják. Számos sikeres  koncertet adott eddig Skandináviában, Németországban, Angliában, Lengyelországban, Olaszországban valamint Franciaországban. Hazánkban második alkalommal mutatkozik be.

 

Markus Schlesinger (Ausztria), az akusztikus gitárosok  fiatalabb generációt képviseli. Az osztrék fingerstyle gitárzene legismertebb képviselője. Programjában saját kompozíciói mellett jazz örökzöldek, blues, fingerstíle  és különféle ismert dallamok feldolgozásai is szerepelnek. Játéka a szórakoztatás mellett  nem nélkülözi a humort . A gitárjáték mellett Markus Schlesinger egyik fő szervezője a Vienna Fingerstíle Festival-nak, melyet immár hatodik alkalommal rendeztek meg Bécsben.  Gyakran turnézik Németországbanm Ausztriában, Szlovákiában, Svájcban. és most hazánkban is megismerhetjük játékát.

 

Szabó Sándor a 16 húros és bariton gitárok mestereként ismert a gitármuzsika nemzetközi birodalmában. Zenéjét az ősi keleti hagyományok mellett a kortárs klasszikus muzsika, a népzene és a jazz is formálta. Egyéni hangvételű játékával, jellegzetes hangzásával és kompozícióival mára a nemzetközi akusztikus gitár világának elismert magyar művésze lett. Rendszeresen koncertezik Európában az Egyesült Államokban, Kanadában, Japánban, Koreában, Indiában és Közép-Ázsiában is, és mintegy utazó nagykövete az akusztikus gitár hazai művészetének. Ma már több mint 50 hanglemezen hallható játéka. 2010-ben megkomponálta és bemutatta, majd CD-n meg is jelentette a népzenei ihletésű gitárművét a Magyar Gitár Rapszódiát. Független zenekutatóként az ősi keleti zenét kutatja. 2010-ben elkészítette a Modern Magyar Makám című albumot, és ezzel a keleti zenei körökben is elismerést vívott ki. 2013-ban és 2015-ben meghívást kapott a Szamarkandban, 2014-ben a Bakuban megrendezett nemzetközi keleti zenei konferenciákra ahol koncerteket adott és előadást tartott kutatásairól. 2011-ben megjelent a Zene metafizikája, 2015-ben a Zenélő Őskelet című könyve.

 

Bakondi András 1965-ben született Törökszentmiklóson. Zenei tanulmányait gyerekkorában kezdte magántanárnál, majd Szabó Sándor gitárművésznél folytatta. Ettől kezdve az akusztikus gitár lett a fő hangszere és zenei érdeklődése elsősorban a jazz felé fordult. 1985-től Bagi Lászlóval létrehozták a Bagi-Bakondi gitárduót. Koncertjeik programja főleg jazz örökzöldek, modern jazz kompozíciók átirataiból állt. A ’80-as évek második felétől a gitárduó mellett a Szabó Sándor vezette Alföldi Szabadzene Alkotóműhelye nevű gitártrió tagja. Ezzel a modern formációval fellépett az ország akkori legrangosabb jazz klubjaiban, valamint a Bulgáriában a Modern Music Festival-on. Bakondi András játéka hallható Szabó Sándor Angliában 1991-ben megjelent Sanctified Land című CD-jén, valamint a SZAMABA együttes Hypnos és Anima című albumain. 2012-től csak a szóló műsorával lép fel és egyre inkább a fingerstyle stílus felé fordult. Nagy hatással van rá Tommy Emmanuel, akinek több szerzeményét játssza az utóbbi időben. 2013-tól minden évben fellépett a Nemzetközi Akusztikus Gitárfesztivál törökszentmiklósi koncertjein.

 

Belépőjegy: 1200,-Ft; Diákjegy: 600,-Ft.

 

Jegyek vásárolhatók:

Győri Művészeti és Fesztiválközpont

9022 Győr, Liszt F. utca 20.

Tel.:96-320-289

info@mufegyor.hu

www.mufegyor.hu

 

Látogatóközpont – Győr

Győr, Baross út 21.

Nyitva: H-P.: 9-17 óráig;

Szo.: 9-15 óráig; V.: zárva

Telefon/fax:

96/311-771, 96/336-817

e-mail: gyor@tourinform.hu